Wat is een ZZP'er?

Image

Zelfstandig Zonder Personeel

De benaming ZZP wordt in Nederland tegenwoordig vaak gebruikt in plaats van freelance. Van oorsprong werd ZZP gebruikt in de bouw, metaal en zakelijke dienstverlening, terwijl in de journalistiek, communicatie of vormgeving vaker de term freelance wordt gebruikt. De Kamer van Koophandel behandelt de termen als gelijk, terwijl in juridisch opzicht de twee benamingen los van elkaar worden gehanteerd. ZZP is van oorsprong een fiscale term.

Groei

Sinds 1 juli 2008 is voor het voor ondernemers in ruimere zin, waaronder ZZP'ers, verplicht geworden in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
In 2011 telde Nederland volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) 739.000 ZZP'ers. In 2012 groeide dat met 2% met een totaal van 752.000. Mannen zijn vaker ZZP'er dan vrouwen. De grootste groep bestond uit mannen tussen de 45 en 55 jaar. Eind 2015 is het aantal ZZP'ers gestegen tot 928.279. In het jaar 2019 telt Nederland ruim 1,3 miljoen ZZP'ers. We hebben het over de groep die zowel fulltime als parttime hun werkzaamheden als zelfstandige verrichten.

Voordelen

Enkele veel genoemde voordelen om het loondienstverband de rug toe te keren zijn:

  1. Vrijheid; 
  2. Eigen baas zijn;
  3. Afwisseling in werkzaamheden
  4. Fiscale voordelen;
  5. Netwerk vergroten.

Hoe werkt het voor ZZP'ers en opdrachtgevers

Image

1ZZP

Start vandaag!