Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

De kleineondernemersregeling ook bekend als de KOR, is een regeling voor ZZP’ers en kleine ondernemers. De regeling is bedoeld voor bedrijven die op het moment weinig omzet maken. De naam zegt het eigenlijk dus al. Bedrijven met een hoge omzet kunnen daarmee dus geen gebruik maken van de KOR. Dus, doe je werk waarvoor je geen btw hoeft af te dragen? Of betaal je weinig btw? Met de KOR kun je de aan de belastingdienst verschuldigde btw verlagen. In het meest gunstige geval krijg je geld terug. Maar hoe werkt de kleineondernemersregeling precies? Per 1 januari 2020 zal de KOR verdwijnen.

KOR 2020

Zoals eerder gesteld zal de kleineondernemersregeling per 1 januari 2020 wijzigen. In de regeling zoals wij deze kende gaat het om een belastingvermindering. De belastingvermindering is gebaseerd op het bedrag aan af te dragen btw. Is je saldo aan betaalde btw minus je af te dragen btw minder dan 1.883 euro per jaar? Dan draag je minder of zelf geen btw af aan de fiscus. Voor de ZZP'er een goede regeling. Alleen zal de KOR plaats gaan maken voor 'omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting' (OVOB).

Per 1 januari 2020 komt er met de nieuwe KOR een btw-vrijstelling. De nieuwe regeling kan toegepast worden als je omzet onder de 20.000 euro blijft per kalenderjaar. De nieuwe 'KOR' kan enkel toegepast worden als natuurlijk persoon. Onder natuurlijk persoon valt de eenmanszaak. Dit geldt ook bij samenwerkingen van natuurlijke personen, denk aan een vof of een maatschap.

Voorwaarden nieuwe KOR

Als je wilt meedoen met de nieuwe KOR, dan geldt dat voor minimaal 3 jaar. Je kan niet tussentijds stoppen. De KOR vervalt op het moment dat je binnen een kalenderjaar meer dan 20.000 euro omzet maakt. Dit moet je dan ook direct doorgeven aan de Belastingdienst.

Je mag geen btw meer rekenen over leveringen en diensten. De btw op kosten mag je eveneens niet aftrekken. Hierdoor kan het zijn dat de regeling voor sommige ZZP’ers en ondernemers minder gunstig kan uitpakken. Wel mag je een beperkte btw administratie bijhouden. Verder moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent btw-ondernemer;
  • Je onderneming is gevestigd in Nederland;
  • Je omzet is niet hoger dan € 20.000 euro per kalenderjaar.


Meer dan 20.000 euro omzet?

Bij een omzet meer dan 20.000 euro per jaar moet je de btw berekenen vanaf het moment dat je de grens van 20.000 euro overschrijdt. Er wordt dan ook direct van je verwacht dat je vanaf dat moment de normale btw administratie bijhoudt. Al je omzet vóór de 20.000 euro blijft vrij van btw. Let wel op dat je de komende 3 jaar dan geen gebruik meer kunt maken van de kleineondernemersregeling.

Aanmelden nieuwe KOR

Valt de kleineondernemersregeling gunstig voor jou uit en wil je per 1 januari 2020 gebruik maken van de nieuwe KOR? Meld je dan zo snel mogelijk en uiterlijk voor 20 november 2019 aan bij de Belastingdienst. Mocht je onder de huidige kleineondernemersregeling al een beperkte administratie bijhouden? Dan wordt je automatisch overgezet naar de nieuwe OVOB regeling per 1 januari 2020.

Aanmelden voor de nieuwe KOR kan via deze link: belastingdienst.nl

 

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen of zoek je naar ZZP'ers?

Vind nu de juiste ZZP'er zonder tussenkomst van een dure bemiddelaar!

Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op socialmedia 

    

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image