Betekenis van factoring

Factoring is een voorfinanciering van je openstaande factuur van de opdrachtgever. Met factoring kom je eerder aan werkkapitaal en voorkom je problemen in je cashflow. Door gebruik te maken van factoring hoef je niet meer 30 dagen of langer te wachten op de uitbetaling van je factuur. Deze alternatieve financieringsvorm wordt steeds vaker door ZZP’er ingezet om zekerheid te krijgen op de betaling van de openstaande posten. Opdrachten via 1ZZP worden in samenwerking met factoringmaatschappij Flow Factoring binnen 24 uur na accorderen van de urenstaten uitbetaald. Maar waar komt factoring oorspronkelijk vandaan?


Geschiedenis van factoring

Factoring is ontstaan vanuit de Verenigde Staten. De behoefte naar de alternatieve financieringsvorm is ontstaan vanwege de grote hoeveelheid freelancers dat actief zijn in de Verenigde Staten. In Nederland heeft factoring vanuit het verleden een slechte reputatie omdat het nog duurder was dan een lening bij de bank.

Door de hoge rentes, was factoring enkel weggelegd voor grote bedrijven. De tijden zijn veranderd. Factoring is onder ZZP’ers en MKB’ers populairder dan ooit. Rentes zijn inmiddels lager dan leningen bij de bank. Gemiddeld varieert de rente tussen de drie en zes procent.


Voordelen van factoring

Met factoring ontvang je dus sneller dan gewend je geld. Geld dat eventueel direct weer in de groei van je onderneming kan worden gestopt. Het debiteurenbeheer wordt uit jouw handen genomen. De factoringmaatschappij gaat achter de openstaande posten aan.

Je ondernemersrisico neemt af. Je loopt niet meer het risico dat bedrijven failliet gaan en jij als ZZP’er niet uitbetaald krijgt. De factoringmaatschappij verzekerd het faillissementsrisico. 

Factoringmaatschappij

Inmiddels kent Nederland veel factoringmaatschappijen. Iedere factoringmaatschappij heeft hun eigen specialisatie. Veel maatschappijen richten hun dienstverlening voornamelijk op grote bedrijven. Sinds de explosieve groei van het aantal ZZP’ers zijn steeds meer factoringmaatschappijen zich gaan richten op freelancers en ZZP’ers.

Zorg ervoor dat je kritisch bent bij de keuze van een factoringmaatschappij. Lees goed de algemene voorwaarden, rentepercentages, ook factor fee genoemd en de kosten voor de screening van de opdrachtgever. 1ZZP betaalt de kosten van de screening van jouw opdrachtgever. 

Kosten van factoring

In het algemeen financieren factoringmaatschappijen tussen de 70 en 90 procent van de factuur. Vooraf wordt er afgesproken welke factor fee er van de omzet in rekening wordt gebracht. Meestal ligt de factor fee tussen de drie en zes procent van de totale factuur.

Er zijn een aantal zaken die de hoogte van de factor fee (mogelijk) beïnvloeden. Vaak wordt er vooraf een inschatting gemaakt van de betalingsrisico. Hoe hoger de betalingsrisico van de opdrachtgever is, hoe hoger de factor fee. Dit is gebaseerd op financiële gegevens. Daarnaast is de betalingstermijn van de opdrachtgever ook van invloed op de hoogte van de factor fee.

Via 1ZZP ligt de factor fee standaard tussen de 2,25% en de 4,25%, afhankelijk van de betalingstermijn van de opdrachtgever. De factoringmaatschappij neemt de volledige debiteurenrisico over en betaald 100% van je factuur uit, in tegenstelling tot de meeste factoringmaatschappijen. Een groot collectief voordeel voor de leden van 1ZZP.

Wat is factoring 2

 

Factoring betaaltermijn en fee

Hieronder vind je de percentages (factor fee) die de factoringmaatschappij in rekening brengt. De hoogte van de factor fee is dus afhankelijk van de betaaltermijn van de opdrachtgever. De factor fee van 2,75 procent komt het meest voor in de praktijk. 

 • Betaaltermijn tussen de 0 tot 15 dagen: 2,25%;
 • Betaaltermijn tussen de 15 tot 30 dagen: 2,75%;
 • Betaaltermijn tussen de 30 tot 45 dagen: 3,25%;
 • Betaaltermijn tussen de 45 tot 60 dagen: 3,75%;
 • Betaaltermijn tussen de 60 tot 76 dagen: 4,25%;
 • Ligt de betaaltermijn boven de 75 dagen, met een maximum van 90 dagen, dan : 4,75%.
   

Rekenvoorbeeld ZZP Factoring

 zzp factoring

Spelregels factoring

Uiteraard zijn hier wel een aantal spelregels aan verbonden. We kunnen factoring pas aanbieden als aan de onderstaande voorwaarden zijn voldaan:

 • De opdrachtgever wordt op kredietwaardigheid getoetst middels screening;
 • De ZZP'er wordt getoetst op goed ondernemerschap en deze dient positief te worden afgesloten;
 • Het bedrijf, de opdrachtgever dient in te stemmen met factoring;
 • Betaling vindt plaats na accorderen van de urenstaat door de opdrachtgever.

Meedoen met factoring

Om mee te kunnen doen met factoring dien je een gratis account aan te maken bij 1ZZP. De bestaande opdrachtgevers via 1ZZP hebben al goedkeuring gegeven voor factoring of zijn al gescreend. Heb je zelf een opdrachtgever en wil je gebruik maken van factoring? De opdrachtgever dient in dit geval jou te boeken via 1ZZP. Hierdoor geniet je van het collectiviteitsvoordeel, lage factor fee, 100 procent uitbetaling van de factuur en betaal je geen kosten voor screening.

 

ZEZ uitkering

Word ook gratis lid van 1ZZP, meld je opdrachtgever aan

En ontvang ook binnen 24 uur de betaling op jouw factuur!

Registreer je nu. 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image