ZZP Hypotheek

De huizenmarkt draait op volle toeren. In 2019 is de gemiddelde woningwaarde naar recordhoogte gestegen. Steeds meer Nederlanders sluiten hypotheken af. In voorgaande jaren was het heel lastig voor de ZZP'er om een ZZP hypotheek af te sluiten. Tegenwoordig gaat dit steeds makkelijker. Ook voor de startende zelfstandig ondernemer ontstaan er kansen om een woning te kopen. Gelukkig kan nu ook deze groep hun kans pakken en een ZZP hypotheek afsluiten tegen een historisch lage rente.   

ZZP Hypotheek berekenen

Het inkomen van een zelfstandige wisselt omdat je de ene maand meer opdrachten hebt dan de andere maand. Soms fluctueert je uurtarief per opdrachtgever. Je netto uurtarief ligt hoger dan het bruto inkomen van een medewerker in loondienst. En toch kan een medewerker in loondienst eenvoudiger aan een hypotheek komen dan jij. Dit alleen op basis van een vast maandsalaris en een loonspecificatie. In het geval van een ZZP’er wordt er gevraagd naar veel meer gegevens over je onderneming.

Eén van de voorwaarden voor het verkrijgen van een ZZP hypotheek, is het bepalen van je jaarinkomen. In verreweg de meeste gevallen wordt een ZZP hypotheek van een zelfstandig ondernemer berekend door de nettowinst uit onderneming van de afgelopen drie jaar. Het gemiddelde van de afgelopen drie jaar wordt gezien als jaarinkomen.

Rekenvoorbeeld
Inkomen jaar 1 €34.500,-
Inkomen jaar 2 €39.000,-
Inkomen jaar 3 €43.400,-.

Gemiddelde in drie jaar €38.966,-.

Mocht je gemiddelde jaarinkomen lager uitvallen dan je jaarinkomen in het laatste jaar, dan gaan veel hypotheekverstrekkers toch uit van het jaarinkomen van het laatste jaar.

 

ZZP Hypotheek als starter

Veel ZZP’ers zijn nog geen drie jaar bezig met hun onderneming. Daardoor kun je als startende zelfstandige onvoldoende cijfers aanleveren aan hypotheekverstrekkers. Omdat de arbeidsmarkt aan het veranderen is, veranderen hypotheekverstrekkers (ook banken) hun beleid. Sinds enkele jaren is het mogelijk om bij diverse hypotheekverstrekkers een hypotheek te verkrijgen met alleen één jaarinkomen.

Geldverstrekkers kijken nog steeds naar de laatste drie kalenderjaren, maar nemen ook het inkomen uit loondienst mee. Inkomen uit sociale voorzieningen worden niet meegerekend. Je moet minstens een jaar als ZZP’er actief zijn. Verder heb je een positieve prognose nodig over de toekomst. Vaak gelden er nog aanvullende voorwaarden. Ook zal de hypotheekverstrekker vragen om een inkomensverklaring.

Inkomensverklaring

Een inkomensverklaring is een schriftelijke verklaring waarin het gemiddelde constante inkomen bepaald wordt. Naast dat er gekeken word naar je constante inkomen, zal er ook gekeken worden naar je bedrijfsresultaten. Op basis hier van word de maximale ZZP hypotheek berekend. Vaak is de inkomensverklaring alleen drie maanden geldig.

 

ZEZ uitkering

Het gratis all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Boek nu de eerste maand gratis en zonder verplichtingen jouw ZZP'ers!

Registreer je nu. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image