Wat is een overlijdens­risicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt ook wel risicoverzekering genoemd. De OVR is een Nederlandse vorm van levensverzekering. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een tijdelijke overlijdensrisicoverzekering en een levenslange overlijdensrisicoverzekering. Bij een tijdelijke OVR keert de verzekeraar een vooraf afgesproken bedrag uit aan de nabestaande. Bij een levenslange OVR keert de verzekeraar het vooraf afgesproken bedrag uit ongeacht wanneer de verzekerde komt te overlijden. Het is dus een verzekering die je als ZZP’er wel degelijk in overweging moet nemen. In sommige gevallen is een dergelijke verzekering zelfs verplicht. In dit artikel duiken we dieper in de stof.

Waarom een overlijdens­risicoverzekering?

Voor samenwonenden en gezinnen is het geen leuk onderwerp om over na te denken. Want wat gebeurt er als één van de partners overlijdt? Hoe ziet de financiële situatie er dan uit? Kan de huur of hypotheek dan nog wel worden betaald? Allemaal vragen om over na te denken als je werkzaam bent als ZZP’er.

Om je nabestaanden goed verzorgd achter te laten kan je ervoor kiezen om je te laten verzekeren. Als één van de twee overlijdt wordt de nabestaanden vaak geconfronteerd met hoge kosten. Tweeverdieners zijn gewend om volgens een bepaalde standaard te leven. Als er één wegvalt, valt ook het inkomen weg. Met een overlijdensrisicoverzekering komt er geld vrij waarmee je schulden of de hypotheek (gedeeltelijk) mee kunt aflossen.

De overlijdensrisicoverzekering is in beginsel niet bedoeld om de begrafenis of crematie mee te betalen. Met een begrafenisverzekering ben je gedekt voor de kosten voor de begrafenis of crematie.
 

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Met een overlijdensrisicoverzekering bepaal jij als ZZP’er en de verzekeraar vooraf, voor welk bedrag en welke looptijd je je wilt verzekeren. Je kunt kiezen uit 3 soorten overlijdensrisicoverzekeringen als je kijkt naar het kapitaal.

  1. Gelijkblijvend verzekerd kapitaal;
    Het verzekerde kapitaal blijft de gehele looptijd gelijk.
  2. Lineair dalend verzekerd kapitaal;
    Het verzekerde kapitaal daalt elk jaar van de looptijd met een gelijkblijvend bedrag. Het verzekerd kapitaal eindigt op 0 op de einddatum.
  3. Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering
    Het verzekerde kapitaal daalt ieder jaar met hetzelfde bedrag als het bedrag waarmee de geldlening daalt.

Wanneer is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Er zijn banken en hypotheekverstrekkers die een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde hanteren. De hypotheekverstrekker wilt namelijk niet dat nabestaanden met een restschuld achter blijven. Door dit risico te beperken zal je de verzekering moeten afsluiten alvorens de hypotheekverstrekker akkoord gaat met het verstrekken van de hypotheek.

Sommige hypotheekverstrekkers maken een uitzondering als de hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kan worden afgesloten. De NHG is een borgstelling. De borgstelling ziet toe op je betalingsverplichtingen aan de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker kan zich wenden tot NHG voor de betaling van een eventuele restschuld.

Voor 1 januari 2018 was het voor iedereen met een hypotheek met NHG verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Momenteel geldt dat niet voor nieuwe hypotheken.

 

ZEZ uitkering

Ook collectief verzekeren?

Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image