ZZP Zorgverzekering

Voor iedere Nederlander en ook ZZP’ers is het belangrijk om goed verzekerd door het leven te gaan. Goed verzekeren betekent feitelijk dat je de financiële risico’s zoveel mogelijk probeert te beperken. Het gaat dan vooral om financiële risico’s die je zelf niet kunt dragen. Je hoeft je niet voor alles te laten verzekeren. De kosten voor de zorg in Nederland is kostbaar. Daarvoor is het belangrijk om een zorgverzekering af te sluiten die voldoet aan jouw behoefte. Voor de ZZP’er is het extra belangrijk om een goede zorgverzekering af te sluiten zodat je de best mogelijke zorg kan krijgen. Een zieke werknemer in loondienst krijgt immers doorbetaalt. Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomsten. Je wilt dus zo snel mogelijk weer aan de slag.

Zorgverzekeringen voor ZZP’ers

Het is voor iedere Nederlander en dus ook ondernemers en ZZP’ers verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Iedereen kan onverwacht ziek worden of betrokken raken bij een (bedrijfs)ongeval. De meest noodzakelijke medische kosten worden gedekt middels de basisverzekering. Bij noodzakelijke medische kosten kun je denken aan een bezoek bij de huisarts of een opname in het ziekenhuis. Ter uitbreiding van je ZZP zorgverzekering kun je er voor kiezen om je aanvullend te laten verzekeren. Een aanvullende zorgverzekering dekt eventuele extra ziektekosten. De inhoud daarvan verschilt per zorgverzekeraar.

Collectieve zorgverzekering voor ZZP’ers

Er zijn verzekeraars die speciale aanvullende ZZP zorgverzekeringen aanbieden. Zo’n aanvullende verzekering dekt bijvoorbeeld de behandelingen door een fysiotherapeut. Hierdoor kan je sneller revalideren. Er bestaan ook collectieve zorgverzekeringen voor ZZP’ers. Collectief is feitelijk als samenwerkingsverband met een groep andere ZZP’ers om een bepaald belang na te streven. In dit geval dus een gezamenlijke zorgverzekering. Door je collectief te laten verzekeren kan je korting krijgen op je premie.

Kleine lettertjes ZZP zorgverzekering

Veel ZZP’ers met een collectieve verzekering zijn vaak oververzekerd. Oververzekerd wilt zeggen dat je (teveel) premie betaalt voor hetgeen dat je werkelijk aan zorg mogelijk nodig hebt. De verzekering voldoet niet aan jouw behoefte. ZZP’ers kiezen vaak voor het collectief vanwege de aantrekkelijke korting op de aanvullende dekking. Normaliter zou een ZZP’er niet kiezen voor een dergelijke aanvullende verzekering. Je bent dan voordeliger uit als je kiest voor een gewoon een basisverzekering of een verzekering met een beperkte dekking. Een ZZP zorgverzekering zonder collectieve korting kan in sommige gevallen dus gunstiger zijn. Dit verschilt per ZZP’er.

Eigen risico ZZP zorgverzekering

Zoals eerder gesteld is het kostbaar in Nederland om gebruik te maken van de zorg. Om de aanloop naar zorgverleners te beperken is het verplicht eigen risico in het leven geroepen. In 2005 was het verplicht eigen risico nog 150 euro per jaar. Anno 2019 is dit geleidelijk aan opgeschroefd naar 385 euro per jaar. Bij sommige verzekeraars kan je de 385 euro meenemen in je maand premie zodat je niet opeens een flink bedrag moet betalen als je gebruik maakt van zorg. Als je zeker weet dat je weinig tot geen gebruik maakt van zorg, kan je bij sommige verzekeraars ervoor kiezen om je vrijwillige eigen risico te verhogen. Je kan je vrijwillig eigen risico verhogen van 100 euro tot maximaal 500 euro per jaar. Hierdoor valt je maandelijkse premie lager uit. Een keerzijde is wel dat, als je gebruik maakt van zorg, je meer eigen risico moet gaan betalen.  

Overstappen naar een ZZP zorgverzekering

Eenmaal per jaar kan je de overstap maken naar een nieuwe zorgverzekeraar. Jaarlijks wijzigen zorgverzekeraars de voorwaarden en inhoud van hun dekking. Het kan zijn dat een zorgverzekeraar die jaren geleden aan jouw behoefte voldeed, inmiddels niet meer datgene dekt waarvoor jij je in eerste instantie je liet verzekeren. Bekijk ieder jaar opnieuw of je zorgverzekeraar voldoet aan jouw behoefte. Als je tussentijds wilt overstappen, kan je een verzoekt indienen bij je verzekeraar. Je verzekeraar hoeft je vraag niet te honoreren. Er zijn verzekeraars die het toelaten om hun klanten zoals startende ZZP’ers wijzigingen aan te brengen in hun zorgverzekering.

 

ZEZ uitkering

Ook collectief verzekeren?

 Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image