Betekenis Wet DBA

De afkorting Wet DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en is de vervanger op zijn voorganger de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). De Wet DBA is op 1 mei 2016 ingegaan en heeft voor commotie gezorgd bij de ZZP'ers. De Wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Werking Wet DBA

Opdrachtgevers en ZZP'ers dienen in gezamenlijk overleg te bepalen of er sprake is van een loondienstverband. In het geval er onduidelijkheid bestaat tussen ZZP'er en opdrachtgever over loondienstverband, moet het volgende geregeld zijn:

  • Gebruik van een modelovereenkomst;
  • Gebruik van een eigen overeenkomst en mits goedgekeurd door de Belastingdienst;
  • Gebruik van payroll;

Het enige wat de Wet DBA op dit moment regelt is of de opdrachtgever wel of geen loonheffingen dient af te dragen. Bij modelovereenkomsten Deze zekerheid is bij het gebruik van de (model)overeenkomsten echter beperkt in die zin dat de werkelijkheid overeen moet stemmen met wat in de overeenkomst is vastgelegd.

Download: Hoe werkt Wet DBA.pdf van de Belastingdienst

Schijnzelfstandigheid 

Schijnzelfstandigheid is een grijs gebied tussen een loondienstverband en ZZP ondernemerschap. Het gaat om werknemers die als ZZP'er te boek staan alleen in werkelijkheid werkzaamheden van een werknemer verrichten onder het gezag van de werkgever. In dit geval betekend het dat de werkgever sociale bijdragen zouden moeten betalen omdat er sprake is van een loondienstverband. Het wordt ook wel een verkapte arbeidsovereenkomst genoemd. 

Handhaving Wet DBA

Op de site van De Belastingdienst staat dat bedrijven en ZZP'ers nog steeds niet bang hoeven te zijn voor boetes of naheffingen. De handhaving wordt in ieder geval uitgesteld tot 1 januari 2020. Het kabinet streeft naar nieuwe wet- en regelgeving op 1 januari 2020 om de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties te vervangen. Tot die tijd wordt de handhaving van de Wet DBA opgeschort. 

DBA modelovereenkomst

De modelovereenkomsten zijn per branche en beroep te downloaden op de website van de Belastingdienst.

 

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen?

Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image