Stappenplan tot ondernemerschap

Vaak heeft men een goed idee voor een eigen bedrijf. Maar hoe start je nu je eigen bedrijf? Waar begin je? Een veelgestelde vraag waarmee startende ondernemers mee te maken krijgen. Met het onderstaande stappenplan ben je klaar om aan de slag te gaan met je eigen onderneming. Misschien heb je er weleens over nagedacht om te starten als ZZP'er? Het aantal ZZP'ers in Nederland groeit explosief. Alleen al in het jaar 2018 kwamen er maar liefst 169.000 zelfstandigen bij. 

Wat is ondernemen?

Ondernemen is het zelfstandig organiseren van werk en vermogen met als doel een product te ontwikkelen of een dienst te verlenen. Zelfstandige zonder personeel (ZZP'ers) verlenen vaak een dienst. Bij een onderneming met commerciële belangen is omzet maken en de daaruit vloeiende winst, noodzakelijk voor het bestaansrecht van de onderneming. Als ondernemer loop je ondernemersrisico. Probeer de risico's zoveel mogelijk in kaart te brengen en te beperken. Het beperken van je risico kan onder andere door middel van het afsluiten van verzekeringen. Mocht je als ZZP'er aan de slag gaan dan is het belangrijk dat je beschikt over ruim voldoende vakkennis. Houd de vakkennis op peil door het volgen van opleidingen, cursussen en het bijwonen van workshops en vakbeurzen. Hieronder volgt een korte stappenplan naar het ondernemerschap.

1 Schrijf een ondernemingsplan

De basis wordt gelegd door een ondernemingsplan. Je begint met een idee, maar hoe gaat de uitvoering of verkoop in zijn werk? En wat is jouw onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrenten? Een goed ondernemingsplan maakt een droom concreet en helder. Zorg ervoor dat je met het schrijven van een dergelijk plan eerlijk en kritisch bent. Laat de kritische mensen in je omgeving er naar kijken voordat je er wat mee doet. In de 1ZZP kennisbank vind je meer informatie over het schrijven van een ondernemingsplan. 

2. Registreren in het Handelsregister

De Kamer van Koophandel is een belangenorganisatie voor het bedrijfsleven, registreert bedrijven in het Handelsregister en geeft advies. Als ondernemer ben je verplicht jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Bedenk een unieke bedrijfsnaam en maak tijdig online een afspraak bij de Kamer van Koophandel voor de inschrijving in het Handelsregister. Bepaal de rechtsvorm die het beste op jou van toepassing is. Na het registreren ontvang je, afhankelijk van de rechtsvorm, direct een BTW-nummer. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost eenmalig €50,- per geregistreerde onderneming.

Image

3. Financieringen

Voor de start van je onderneming wordt er van je verwacht je dat je zelf beschikt over een Eigen Vermogen of startkapitaal. Er bestaan ook alternatieve financieringsvormen; 

  • Bancaire lening;
  • Crowdfunding; 
  • Investeerders;
  • Startup box;
  • Subsidies;
  • Bijstandsverlening Zelfstandigen (Bbz);
  • Microkrediet;
  • Lening familie en vrienden.

4. Administratie

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om een goede administratie bij te houden en te bewaren. Start direct met het goed en bij voorkeur veilig digitaal bijhouden van de administratie. Een goede administratie helpt je op tijd nieuwe ontwikkelingen te voorzien zodat je hier tijdig op kan inspelen. Daarnaast houd je hiermee het overzicht door goed vast te leggen wat er in de onderneming gebeurt. Sommige onderdelen van de administratie worden door de Belastingdienst aangemerkt als basisgegevens. Deze moeten in ieder geval 7 jaar worden bewaard. Hierbij kan je denken aan:

  • Het grootboek;
  • De debiteuren- en crediteurenadministratie;
  • De voorraadadministratie;
  • De in- en verkoopadministratie;
  • De loonadministratie.

 

ZEZ uitkering

Het gratis all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Boek nu de eerste maand gratis en zonder verplichtingen jouw ZZP'ers!

Registreer je nu. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image