faillissementen

Faillissementen laag, werkloosheid stijgt ondanks meer banen

Wekelijks presenteert het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) het aantal faillissementen in Nederland. Het CBS meldt dat in oktober het aantal failliete bedrijven iets is gedaald. De daling is het laagste geweest in 21 jaar. In juli, augustus en september stegen het aantal banen, vacatures en aantal gewerkte uren. Tegenover staat de stijging van het aantal werklozen.

Faillissementen bedrijven in crisistijd

De huidige crisis heeft er niet voor gezorgd dat ondernemend Nederland in een faillissements piek is terechtgekomen. In oktober werden er 12 minder faillissementen uitgesproken dan in de maand september. Los van eenmanszaken, ging het om 171 faillissementen. Het laagste niveau na 1999. In mei 2013 was er een piek in het aantal failliete bedrijven. 

Lees ook: "Covid sneltest straat in Rotterdam aantrekkelijk voor bedrijven"

Faillissementen corona

De lage daling is te verklaren door de financiële steun vanuit de overheid die miljarden uittrok om bedrijven te helpen. Bovendien kregen bedrijven uitstel van belastingbetaling van de Belastingdienst en kregen bedrijven uitstel van rentebetalingen van banken. Bij het bepalen van het aantal faillissementen houdt het Centraal Bureau voor de Statistiek rekening met de zittingsdagen. Doorgaans doen rechtbanken op dinsdag een faillissement uitspreken. Hierdoor telt de ene maand meer uitspraken dan de andere maand. 

Lees ook: "Dit weten we over besluit nieuw noodpakket 3.0 coronavirus"

Meeste faillissementen horeca en detailhandel 

Het meest aantal faillissementen van alle sectoren vonden plaats in de horeca en detailhandel (retail). Van beide sectoren moesten bedrijven in de de detailhandel vaker de deuren sluiten. In oktober werd er in de retail maar liefst 30 faillissementen uitgesproken. In september waren dat er nog 20. Belangrijk detail: de retail is de sector met het meest aantal bedrijven in Nederland. In verhouding werd de horeca harder getroffen met het aantal faillissementen. 

Lees ook: "Zelfstandigenaftrek voor zelfstandigen sneller verlaagd vanaf 2021"

Grote zorgen in de retail

Doorgaans maakt de retail zich in deze periode van het jaar zich klaar voor record omzetten. De grootste brancheorganisatie in de detailhandel INretail, stelt dat 30 procent van de ondernemers dit jaar geen Black Friday acties organiseert. Alleen al in Amsterdam werd er vorige week bijna 70 procent minder winkelend publiek getrokken in de binnenstad. De detailhandel noteerde een omzetdaling van 65 procent, ten opzichte van 2019. 

Lees ook: "BTW vrijgesteld in de zorg? Niet altijd via bemiddelingsbureau"

Stijging werkgelegenheid na daling aantal banen

In de maanden juli, augustus en september kwamen er 164.000 banen bij. Een forse toename die volgens het CBS niet eerder is voorgekomen. Echter compenseert dit aantal niet met de 297.000 banen die eerder dit jaar verloren gingen. De horeca, retail en vervoer zorgden voor 71.000 banen. Dit is te verklaren doordat arbeidskrachten eerder dit jaar hun baan verloren en later weer werden opgeroepen. Eveneens in de zorg (17.000), de zakelijke dienstverlening (15.000) en het onderwijs (12.000) kwam er werkgelegenheid bij.

Lees ook: "Dit moet je weten als er even geen werkzaamheden zijn voor je werknemer"

Stijging vacatures

Het CBS meldt verder dat 419.000 mensen eind september zonder werk thuis zaten. Dat zijn ruim 70.000 werklozen meer dan begin juli. Dit staat haaks op het aantal gestegen banen. Vooralsnog is de conclusie dat de huidige crisis nog niet heeft geresulteerd in een massale werkloosheid en aantal faillissementen.

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en backoffice software voor het opbouwen van een flexpool

Rechtstreeks contact binnen een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Nu nog geen professional nodig?

Wij helpen je graag vrijblijvend goed voor te bereiden voor de toekomst!

contact

Registreer je nu gratis!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image