Tweede kamer ZZP freelance schijnzelfstandig wet dba

Schijnzelfstandig

De Tweede Kamer vindt dat Minister Koolmees zo snel mogelijk boetes moet uitdelen aan “kwaadwillende” bedrijven. Uit een steekproef van De Belastingdienst is gebleken dat de helft van de bedrijven in de fout gaat bij het inhuren van ZZP’ers.

Wet DBA handhaving

Minister Koolmees geeft toe dat er gehandhaafd moet worden, echter zit hij ook nog met de Wet DBA die aangepast moet worden. De in 2016 ingevoerde Wet DBA moest een einde brengen aan schijnzelfstandigheid. Echter slaagt de wet er niet in om duidelijk te maken wie wel en wie niet zelfstandig is.


Lees ook: Vervanging Wet DBA besproken in Tweede Kamer

De Tweede Kamer kritisch naar minister

Tweede Kamer lid Pieter Heerma wilt dat het Kabinet op korte termijn met een actieplan komt. Heerma vraagt zich af er nog meer bedrijven gecontroleerd moeten worden en of er nog boetes zullen volgen. Volgens Heerma zijn er verschillende zaken die aanpak moeizaam laten verlopen: de Belastingdienst zegt niets over individuele bedrijven en je moet kunnen aantonen dat er sprake is van kwaadwillendheid.

 Schijnzelfstandig ZZP Freelancer Belastingdienst Freelance

Geen boetes of naheffingen

Op de site van De Belastingdienst hoeven bedrijven en ZZP'ers nog steeds niet bang te zijn voor boetes of naheffingen. De handhaving wordt in ieder geval uitgesteld tot 1 januari 2020. Het kabinet streeft naar nieuwe wet- en regelgeving op 1 januari 2020 om de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties te vervangen. Tot die tijd wordt de handhaving van de Wet DBA opgeschort. Dus huurt u een zzp'er in? En constateren wij achteraf dat er sprake is van een dienstbetrekking? Dan krijgt u in ieder geval tot 1 januari 2020 géén correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen loonheffingen. Ook kunt u daarvoor tot die tijd geen boetes krijgen. Aldus De Belastingdienst.

KwaadwillendheidBelastingdienst ZZP Schijnzelfstandig

Volgens De Belastingdienst bent u kwaadwillend als en bedrijf 'opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat een bedrijf weet – of had kunnen weten - dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast).'

Onder kwaadwillend moet De Belastingdienst de volgende 3 punten kunnen bewijzen:

  • een (fictieve) dienstbetrekking
  • evidente schijnzelfstandigheid
  • opzettelijke schijnzelfstandigheid


Al met al blijft het vooralsnog onduidelijk voor bedrijven en ZZP'ers wat de veranderingen inhouden en hoe er per heden gereageerd gaat worden op schijnzelfstandigheid.ZZP’ers, bedrijven en opdrachtgevers die zich aanmelden bij 1ZZP zullen op de hoogte blijven van het laatste nieuws betreft schijnzelfstandigheid. 1ZZP werkt er aan om het continue systeem ingericht te hebben conform wetgeving.

 

ZEZ uitkering

Het gratis all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Boek nu de eerste maand gratis en zonder verplichtingen jouw ZZP'ers!

Registreer je nu. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

 

 

 

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image