Minimum uurtarief ZZP’er

Minimum uurtarief ZZP’er en verhogen minimumloon

Het FNV wilt het minimumloon verhogen van €9,30 naar €14,-. Volgens experts zou dit weleens tot banenverlies lijden waardoor mensen gedwongen worden om verder aan de slag te gaan als ZZP’er. Daarnaast wil het Europese burgerinitiatief #NewRightsNow het minimumtarief van de ZZP’er verhogen.

Het afgelopen weekend heeft de FNV campagne gevoerd voor de verhoging van het wettelijke minimumloon. Volgens de FNV is het huidige minimumloon niet meer van deze tijd. Een fulltime medewerker verdient als minimumloon 1.615,80 euro bruto per maand.

Minister Koolmees probeert al enige tijd een minimum uurtarief voor ZZP’ers te introduceren voor de bescherming van ZZP’ers met een laag uurtarief. De minister loopt op Europees niveau tegen de invoering aan. De doelstelling van Koolmees is om nog voor de zomer met alternatieve methodes te komen.

Minimum uurtarief ZZPer

 

Europese burgerinitiatief voor ZZP'er

Het Europese burgerinitiatief NewRightsNow is door de Europese Commissie erkend als officieel burgerinitiatief. NewRightsNow wilt 1 miljoen handtekeningen verzamelen om een minimumtarief voor ZZP’ers af te dwingen. Indien de doelstelling behaald wordt over zeven lidstaten, is de Commissie verplicht het voorstel in behandeling te nemen. Het doel is om voor de ZZP’ers meer inkomenszekerheid te krijgen.

Gevolgen verhogen minimumloon

Volgens een hoogleraar kan de verhoging van het minimuloonloon lijden tot banenverlies. Buitenlanders zouden mogelijk aantrekkelijker worden vanwege de lagere loonkosten. Het effect gaat gevolgen hebben voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Jongeren komen dan moeilijker aan een baan.

Het is mogelijk dat medewerkers in loondienst gedwongen worden een stap te maken richting het ondernemerschap. ZZP’ers kunnen immers wel werken voor een lager uurtarief. Met name de lager opgeleiden kunnen de consequenties hiervan gaan ondervinden.

Een andere hoogleraar stelt dat het geen slecht idee is om het minimumloon te verhogen omdat het werk ingewikkelder is geworden, de werkdruk hoger ligt en er steeds minder arbeidskrachten te vinden zijn ten gevolge van de goedlopende economie. Het kan voordeliger worden om met ZZP’ers te gaan werken. In de bouw gebeurd dit al jaren.

Vooralsnog blijft het speculeren.

1ZZP voor en door ZZP'ers

Wil jij gratis ZZP opdrachten ontvangen? Of als ondernemer op zoek naar ZZP'ers en bouwen aan je eigen flexpool? Geniet beide mee van de velen voordelen van 1ZZP.

Registreren is gratis.

 

Meer lezen: “Hoe bepaal je als ZZP’er je uurtarief

 

ZEZ uitkering

Het gratis all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Boek nu de eerste maand gratis en zonder verplichtingen jouw ZZP'ers!

Registreer je nu. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image