Wet DBA

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft woensdag 13 februari de voortgang van de vervanging van de Wet DBA besproken met coördinerend minister Wouter Koolmees. Onder zzp'ers en freelancers is er veel te doen betreft de aanhoudende commotie over de Wet DBA. Echter er geen nieuws uit, maar minister Koolmees deed wel concrete uitspraken.
 

Vervanger Wet DBA

Als eerste stap zijn per 1 januari 2019 nieuwe criteria rond de beoordeling van de term ‘gezag’ opgenomen in het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst. De vervolgstappen vergen meer tijd. Het gaat dan om de opdrachtgeversverklaring en de maatregelen voor opdrachten met een laag of juist hoog tarief (opt-out).
 
Enkele uitspraken van Minister Koolmees:
  • Minister Koolmees herhaalt dat de voorgenomen ‘ALT-maatregel’ (een automatisch arbeidscontract wanneer een zzp werkt onder een tarief 15 of 18 euro) EU-technisch ingewikkeld is. “Het Kabinet onderzoekt ook alternatieven als generiek of sectoraal minimumtarief en komt voor de zomer met een standpunt daarover.”
  • Hij vindt dat de webmodule een werkbare manier is om de opdrachtgeversverklaring af te geven voor opdrachten tussen de 18 en 75 euro.
  • De Belastingdienst heeft de aangekondigde honderd bedrijfsbezoeken in kader van de handhaving Wet DBA afgerond. Staatssecretaris Menno Snel komt dez maand nog met de resultaten van dat onderzoek. Dat er naar aanleiding van die bezoeken geen boetes zijn uitgedeeld, lijkt duidelijk. Dit past bij eerdere uitspraken dat de Belastingdienst vooral ‘coachend’ werkt op dit dossier.

 

Geen boetes of naheffingen

Op de site van De Belastingdienst hoeven bedrijven en ZZP'ers nog steeds niet bang te zijn voor boetes of naheffingen. De handhaving wordt in ieder geval uitgesteld tot 1 januari 2020. Het kabinet streeft naar nieuwe wet- en regelgeving op 1 januari 2020 om de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties te vervangen. Tot die tijd wordt de handhaving van de Wet DBA opgeschort. Dus huurt u een zzp'er in? En constateren wij achteraf dat er sprake is van een dienstbetrekking? Dan krijgt u in ieder geval tot 1 januari 2020 géén correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen loonheffingen. Ook kunt u daarvoor tot die tijd geen boetes krijgen. Aldus De Belastingdienst. 

 

Handhaving Belastingdienst

Volgens De Belastingdienst bent u kwaadwillend als en bedrijf 'opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat een bedrijf weet – of had kunnen weten - dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast).'

Onder kwaadwillend moet De Belastingdienst de volgende 3 punten kunnen bewijzen:

  • een (fictieve) dienstbetrekking
  • evidente schijnzelfstandigheid
  • opzettelijke schijnzelfstandigheid


Al met al blijft het vooralsnog onduidelijk voor bedrijven en ZZP'ers wat de veranderingen inhouden en hoe er per heden gereageerd gaat worden op schijnzelfstandigheid.ZZP’ers, bedrijven en opdrachtgevers die zich aanmelden bij 1ZZP zullen op de hoogte blijven van het laatste nieuws betreft schijnzelfstandigheid. 1ZZP werkt er aan om het continue systeem ingericht te hebben conform wetgeving.

 

ZEZ uitkering

Het gratis all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Boek nu de eerste maand gratis en zonder verplichtingen jouw ZZP'ers!

Registreer je nu. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

 
 
 
 
 
1ZZP
Meer nieuws en andere feiten? Meld je nu gratis aan bij 1ZZP.nl en geniet van de velen voordelen.
 
 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image