arbeidsongeschiktheidsverzekering

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Gisteren werd het nieuws bekend gemaakt dat er een principeakkoord is bereikt over het verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid (AOV). Het prille nieuws zorgt voor veel onrust bij de zelfstandigen. Ook belangenorganisatie ZZP Nederland geeft aan ‘We zijn hier faliekant op tegen’. Op social media staat het onderwerp momenteel flink ter discussie. Er is zelfs een online petitie gestart tegen de besluitvorming.


Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

In mei 2019 deed de grootste onafhankelijke ondernemersorganisatie voor ZZP’ers, ZZP Nederland, een onderzoek naar de verplichting van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het resultaat van dit onderzoek was dat 83 procent van de zelfstandigen tegen verplichting van de AOV is. Ondanks dit resultaat is het principe akkoord toch bereikt.

Meerdere zelfstandigen vragen zich af; ‘Waarom wordt een aov-verplichting voor ZZP’ers onderdeel van een pensioenonderhandeling’. Men vindt dat het onderwerp AOV los moet staan van de pensioenonderhandelingen. Daarnaast vindt men dat de huidige arbeidsongeschiktheidsverzekering weinig dekkend en vooral te kostbaar is.

Minder ZZP’ers verzekerd

Door de groei van de platformeconomie, ookwel de ‘gig’ economy genoemd, voorspelde het Economisch Bureau van de ING vorig jaar dat er nog honderdduizenden tot een miljoen ZZP’ers bij zullen komen. Nederland telt momenteel ruim 1,3 miljoen zelfstandigen.

Steeds minder ZZP’ers verzekeren zich tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is voortgekomen uit de cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek. Uit de cijfers van 2011 blijkt dat ruim 23 procent van de ZZP’ers verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid en in 2016 nog maar 16 procent. Door de hoge prijzen en de mate van dekking kiezen steeds meer zelfstandigen ervoor om zich dus niet of minder te verzekeren.

Het is te danken aan de vakbonden, PvdA en GroenLinks dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering mogelijk verplicht wordt. Gezamenlijk vinden deze partijen dat er een ongelijke concurrentiestrijd gaande is ten opzichte van de werknemers in loondienst. Werkgevers hoeven aan ZZP’ers geen premies af te dragen en in sommige gevallen kan dit lucratiever zijn om voor opdrachten zelfstandigen in te zetten. Daarnaast zien de politieke partijen de onverzekerde zelfstandigen als 'een gevaar voor de samenleving'. 

Verschillen in premies verplichte AOV

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost al snel enkele honderden euro's per maand. Voor jongeren met een minder zwaar beroep ligt dit bedrag velen malen lager dan voor de oudere ZZP’er die een zwaar beroep uitoefent.

Lees ook: Voorlopig akkoord verplichte verzekering ZZP’ers.

 

Basisvoorziening 

ZZP Nederland vindt een basisvoorziening een betere oplossing. In een basisvoorziening zouden alle werkenden meebetalen wat resulteert in een lagere en betaalbaardere AOV-premie.

De belangenorganisatie stelt dat een basisvoorziening anders is dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij een basisvoorziening kunnen ZZP’ers zelf beslissen en naar eigen inzicht verzekeren of bijverzekeren. De basisvoorziening keert een basisinkomen uit bij blijvende of volledige arbeidsongeschiktheid. Op deze manier zijn er veel zelfstandigen beter geholpen.

Uit onderzoek van de belangenorganisatie is naar voren gekomen dat 88 procent van de zelfstandigen een basisvoorziening een goed idee vindt.

Online petitie

De ZZP'ers die tegen de arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn, kunnen online de petitie tekenen op petitie.nl

ZEZ uitkering

Het gratis all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Boek nu de eerste maand gratis en zonder verplichtingen jouw ZZP'ers!

Registreer je nu. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

 

 

 Lees ook: ZZP Basisverzekering vanuit overheid populair onder ZZP'ers

Lees ook: Verplichte verzekering ZZP'ers

Lees ook: ZZP rechtsbijstandsverzekering

 

 

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image