Belasting

De 5 meest vergeten kosten door ZZP’ers om belasting te besparen

Als ondernemer moet je een administratie bijhouden. Hoewel dit voor veel ondernemers vaak als een last wordt gezien, kan het je uiteindelijk ook belasting besparen! Er worden echter nog wel eens wat kosten vergeten, waardoor je onnodig teveel belasting betaald. Daarom neemt Cijfermeester Marc van Paperdork je mee in de 5 kosten die ZZP'ers het meest vergeten toe te voegen aan de boekhouding.

Aanloopkosten

Heb jij kosten gemaakt (die relevant zijn) voor jouw onderneming voordat je bij de Kamer van Koophandel stond ingeschreven? Als deze niet ouder zijn dan 5 jaar vanaf de startdatum van jouw onderneming dan mag je deze kosten nog van je winst aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan boeken die je hebt gekocht, het inschrijfgeld van de KvK of een laptop (zie ook de volgende bullet).

Privé bezittingen die je zakelijk gebruikt

De meeste ZZP'ers hebben te maken met gemengde kosten. Dat zijn privé bezittingen die je ook zakelijk gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan je laptop, telefoon of iPad. De regel die hierbij geldt is dat je het zakelijke deel als kosten mag aftrekken van je winst. Stel je gebruikt je telefoon ongeveer de helft voor je bedrijf (bellen, bijhouden van social media etc.) en de helft privé dan mag je dus 50% van je telefoon- en/of abonnementskosten als kosten opvoeren.

Auto van de zaak

Heb je een auto die op de zaak staat? Dan zijn álle kosten die gerelateerd zijn aan jouw auto aftrekbaar. Dat zijn dus niet alleen de brandstof en de wegenbelasting, maar ook parkeergeld, tol of prachtige nieuwe glimmende velgen. Een aantal van deze kosten worden door ondernemers wel eens vergeten, en dat is zonde!

Zakelijke kilometers met een privé auto

Heb je een auto die niet op de zaak staat maar waarmee jij wel zakelijke kilometers maakt? Dan mag je voor elke zakelijke kilometer €0,19 als kosten aftrekken van je winst. Zorg er dus voor dat je naast een goede boekhouding ook een goede kilometeradministratie bijhoudt.

Zakelijke kilometers met de fiets

Er wordt regelmatig gesproken over reiskosten met de auto of het openbaar vervoer (OV). Maar wist je dat de zakelijke kilometers die je met je fiets maakt ook aftrekbaar zijn? Net als bij de auto geldt ook voor de fiets dat je €0,19 cent per kilometer mag aftrekken van je winst. Fietsen is dus niet alleen gezond, het is voor jou als ondernemer ook nog eens fiscaal aantrekkelijk!

Hulp bij je boekhouding

Vind je het maar lastig om te onthouden welke kosten wel of niet aftrekbaar zijn? Daar kunnen een boekhouder en/of een goed boekhoudprogramma je goed bij helpen. Bij Paperdork betaal je voor deze combinatie een vast bedrag per jaar en kun jij onbeperkt vragen stellen aan Marc. Daarnaast zorgt Marc voor al jouw aangiftes.

logoPNG

Detox van je boekhouding. Focus op je onderneming - Paperdork

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image