Coronavirus

Corona ZZP

Het is het gesprek van de dag op het schoolplein, de werkplek, de sportschool, in de supermarkt en thuis. Het coronavirus heeft de wereld in haar greep. De één vindt het overdreven, de ander neemt alvast voorzorgsmaatregelen. Italië zit op slot, in Oostenrijk zijn grote evenementen verboden, Spanje en Denemarken verbiedt vliegreizen naar risicogebieden. In landen als Griekenland, Tsjechië en sommige delen van Italië zijn de scholen gesloten.

Lees ook: "Nieuwe Tozo regeling sluit per 1 juni ruim een derde ZZP’ers uit"

Coronavirus in ZZP Nederland

Het aantal vastgestelde besmettingen in Nederland (11 maart 2020) staat op 503 waarvan 5 sterfgevallen bekend zijn. Desinfectans zijn uitverkocht en we schudden elkaar de hand niet meer. Dit om verdere verspreiding van het COVID-19 te voorkomen.

Tot op heden bevinden zich de meest besmette personen in Noord Brabant. ZZP’ers in deze provincie ondervinden de gevolgen ervan. Opdrachten worden afgezegd. De eerste financiële klappen voor zelfstandigen worden uitgedeeld.

Download gratis "Wkkgz e-book"

Economische gevolgen coronavirus

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een tweetal scenario’s bedacht met de daar aanhangende voorspellingen betreft de economische gevolgen van het coronavirus. De eerste scenario is dat Nederland het virus onder controle krijgt. Bedrijven kunnen zonder al teveel gevolgen de bedrijfsactiviteiten vervolgen.

Mocht het virus pas aan het eind van het jaar onder controle zijn, dan zal de economische groei mogelijk gehalveerd worden. Het CPB berekende dat in 2020 en 2021 de  groei 0,8 procent lager uitvallen. Reden hiervan is de afname van import, export, lagere investeringen en minder bedrijfsactiviteiten. Op dit moment wordt de groei op 1,4 procent in 2020 en 1,6 procent in 2021 ingeschat.

Lees ook: Financiële steun en extra maatregelen voor bedrijven wegens corona

Financiële gevolgen ZZP’er

Zoals eerder beschreven ondervinden ZZP’er in de provincie Noord Brabant de financiële gevolgen van de COVID-19 vanwege afname en annuleringen van opdrachten. Ongeveer 5.000 zelfstandigen in deze provincie leven net op of onder de armoedegrens.

Vanwege omzetderving kunnen zij geen beroep doen op instanties zoals het UWV. Omdat het inkomen al laag is hebben zij ook geen financiële buffer kunnen opbouwen. Als het werk vervolgens stil ligt komen zij ernstig in de financiële problemen.

Lees ook: "NOW 3 en TVL aanvragen? Verwachtingen van de verlengde regelingen"

Annuleren van opdrachten door coronavirus

Veel ZZP’ers hebben hun algemene voorwaarden of overeenkomsten niet goed op orde. Opdrachtgevers kunnen opdrachten kosteloos annuleren zonder daar een vergoeding tegenover te zetten. Opdrachtgevers zijn enerzijds angstig dat hun bedrijf getroffen wordt door het virus.

 Anderzijds gebruiken sommige opdrachtgevers het als een excuus om onder bepaalde opdrachtnemers uit te komen. Dit laatste gebeurt vaak bij projecten of opdrachten voor een langere periode waarbij het bij de opdrachtgever financieel niet voor de wind gaat. Zij gebruiken het coronavirus om onder de voorwaarden uit te komen. ZZP’ers die met een gat in hun inkomen zitten kunnen uiteindelijk wel terecht om een bijdrage te vragen in hun onderhoud. Echter is dit voor veel ondernemers en ZZP’ers een moeilijke stap.

Besluit bijstandsverlening zelfstandigen

Ondernemers en ZZP’ers met een tijdelijk liquiditeitsproblemen kunnen bij de gemeente terecht voor een bijdrage in het levensonderhoud. Daarvoor is het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) in het leveren geroepen. Met name bij een dergelijke situatie zoals het coronavirus, is het belangrijk dat gemeenten het duidelijk maken dat ondernemers bij hen terecht kunnen.

Kennisbank artikel: Bbz uitkering

Wat is Bbz regeling?

Zoals eerder gesteld is het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen er voor bestaande ondernemers met een tijdelijk liquiditeitsproblemen. Een ondernemer moet volgens de Bbz regeling kunnen aantonen dat het bedrijf levensvatbaar is. Was het bedrijf nog levensvatbaar geweest in de toekomst voordat het coronavirus uitbrak?

Mocht er door de huidige situatie een gat in het inkomen ontstaan, dan zal de aanvraag voor de Bbz tijdig moeten ingediend zijn bij de gemeente. Het kan namelijk weken duren voordat het besluit vaststaat betreft de levensvatbaarheid van de onderneming.

FNV Zelfstandigen pleit ervoor dat gemeenten gaan werken met flitsbeoordelingen. ZZP’ers kunnen namelijk geen vaak weken wachten op uitbetaling van de Bbz uitkering. Verder wilt het FNV dat gemeenten gaan werken met voorschotten bij acute situaties.

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en backoffice software voor het opbouwen van een flexpool

Rechtstreeks contact binnen een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Nu nog geen professional nodig?

Wij helpen je graag vrijblijvend goed voor te bereiden voor de toekomst!

contact

Registreer je nu gratis!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image