Noodpakket

Nieuw noodpakket 1 juni. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

De looptijd van het eerste noodpakket dat op 17 maart werd ingevoerd, eindigt per 31 mei aanstaande. Met dit noodpakket werden ruim 1,8 miljoen werkenden financieel ondersteunt. Dit pakket wordt met drie maanden verlengd en zal per 1 juni ingaan. Het nieuwe noodpakket bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van het vorige steunpakket.  

Noodpakket coronavirus

Voor het noodpakket 2.0 heeft het kabinet 13 miljard euro begroot en bestaat uit financiële steun voor bedrijven en zelfstandig ondernemers. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

COL-regeling (Corona Overbruggingslening)

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat er voor ruim 630 miljoen euro aan Corona Overbruggingsleningen zijn aangevraagd. Fors meer dan de eerder begrootte 200 miljoen euro. Vanwege de hoeveelheid aanvragen wordt de regeling uitgebreid met 150 miljoen euro. 

Met de uitbreiding van de regeling komt het totaalbedrag op 250 miljoen euro. Met de COL kunnen startups leningen aanvragen tussen de 50.000 euro en 2 miljoen euro tegen een gunstig rentetarief

Lees ook: "Nieuwe Tozo regeling sluit per 1 juni ruim een derde ZZP’ers uit"

NOW-regeling (Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud)

Met de NOW wordt voor 90 procent van de loonkosten vergoed. De regeling geldt enkel voor bedrijven met een omzetverlies van 20 procent of meer. De NOW-regeling wordt voor de komende drie maanden verlengd. 

De voorwaarde van de regeling was, dat je als bedrijf niet je werknemers mocht ontslaan. Per 1 juni verandert dit en mogen bedrijven werknemers ontslaan zonder dat zij een ontslagboete krijgen. Daarnaast mogen bedrijven met steun via de NOW over dit jaar geen dividenduit of bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen. 

Er wordt 9,6 miljard euro voor de NOW-regeling begroot. In het eerste noodpakket werd er voor ruim 10 miljard euro begroot.

Lees ook: "NOW regeling per juni verlengt maar laat ontslag werknemers toe"

Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

ZZP’ers kunnen vanaf 1 juni nog steeds aanspraak maken op de Tozo regeling. In de vorige Tozo werd het inkomen van de partner niet meegerekend. Hierdoor viel de uitkering voor samenwonenden vaak een stuk hoger uit. In de nieuwe Tozo regeling zal er wel een partnertoets worden gedaan.

Wie samen met een partner leeft en voldoende verdient, zal in mindere mate, of geen recht meer hebben op de uitkering. Zelfstandigen kunnen met de Tozo nog steeds aanspraak maken op kredieten via de gemeente. Daarnaast kunnen ZZP’ers nog steeds een beroep doen op een lening van maximaal 10.157 euro. 

Lees ook: "Kabinet wilt overbruggingskrediet noodlijdende bedrijven"

TOGS wordt ‘Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB’

Door de coronacrisis geraakte midden en klein bedrijven tot 250 medewerkers, zoals horeca, evenementen, kermissen en theaters, krijgen maximaal 20.000 euro voor de vaste lasten. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de p,vang van de vaste lasten en de hoogte van het omzetverlies. 

In de vorige regeling konden bedrijven 4.000 euro ophalen bij het noodloket. Voor sommige bedrijven was dit bedrag te weinig of te veel. Voor deze regeling is 1 miljard euro vrijgemaakt en komt bovenop de NOW-regeling.

Lees ook: "Tozo vaak nog niet uitgekeerd. Termijn verschilt per gemeente"

Uitstel van belastingen

De regeling voor ondernemers om belastinguitstel aan te vragen wordt verlengd tot 1 september. Ondernemers krijgen bij de eerste aanvraag direct drie maanden uitstel van betaling. Voor die drie maanden hoeven ze maar één keer een verzoek in te dienen

Er geldt geen verzuimboete voor de ondernemers. De invorderingsrente en belastingrente zijn tot 1 oktober verlaagd naar 0,01 procent. Daarnaast wordt de betaalpauze voor hypotheken, versoepeling van het urencriterium verlegd tot 1 september. 

TOFA-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling voor flexibele arbeidskrachten)

Flexwerkers die hun job zijn kwijtgeraakten geen recht hebben op bijstandsuitkering of een WW-uitkering, kunnen tijdelijk 600 euro per maand aan uitkering ontvangen. De regeling geldt alleen voor flexwerkersdie in februari minimaal 500 euro verdienden enwaarvan de omzet in april minstens ie gehalveerd. 

ZEZ uitkering

Ontvang als ZZP'er gratis ZZP opdrachten.

Bouw als opdrachtgever een eigen flexpool zonder de hoge kosten van een bemiddelaar maar wel met de voordelen van de backoffice van een bemiddelaar.

 

Registreer je nu of neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image