uurtarief

Uurtarief stijgt door groei en bemiddelaars

De afgelopen jaren hebben we allemaal kunnen merken dat het goed gaat met de Nederlandse economie. Voor de komende jaren wordt er verwacht dat de economie stevig blijft doorgroeien. Door het succes van de afgelopen jaren, is de werkloosheid in Nederland heel laag geworden. Steeds meer bedrijven kampen met een flink tekort aan personeel. De ZZP’ers springt graag in op dit tekort. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er ook voor dat zelfstandigen vaker, alleen nog steeds te weinig, hun uurtarief verhogen. Ook bemiddelaars maken veelvuldig gebruik van het tekort op de arbeidsmarkt.

Stijging uurtarief

Voor 2018 profiteerden ZZP’ers onvoldoende van de economische groei. Zelfstandigen kozen er destijds voor om gehanteerde uurtarieven ongewijzigd te laten. Tijden zijn veranderd. Inmiddels profiteert de ZZP’er meer van de economische groei dan dat medewerkers in loondienst dat doen.

Gemiddeld genomen stegen de uurtarieven met maar liefst 2,3 procent, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group tegen BNR. Er heerst een inhaalslag ten opzichte van voor 2018. Stijging komt niet alleen door de verhoging van het ZZP uurtarief. Ook bemiddelaars rekenen hun marges door aan klanten waardoor tarieven eveneens lijken te stijgen.

Uurtarief eerste halfjaar

Dit jaar lijken zelfstandigen een goed eerste halfjaar te hebben. In bepaalde sectoren steeg het uurtarief gemiddeld met ruim 4,5 procent. De zorg sector maakt, vanwege de hoge vraag en krapte op de arbeidsmarkt eveneens een stijging. De zelfstandigen die werkzaam zijn in de HR (Human Resources) branche stijgen het meest. Deze groep laat een stijging zien van maar liefst 29 procent.

Niet alle ZZP’ers leven ogenschijnlijk op dit moment in gouden tijden. Uit cijfers is gebleken dat ZZP’ers in de IT sector juist een daling mee maken van het uurtarief. Ondanks de hoge vraag naar IT specialisten, is dit een tegenvallende ontwikkeling voor de zelfstandigen. Dit komt met name door bemiddelaars die internationaal actief zijn en IT’ers laten werken vanuit het buitenland.


Bemiddelaar pakt marge op uurtarief

Bemiddelaars en payrollbedrijven binnen alle sectoren laten zien dat zij een marge pakken van maar liefst gemiddeld 15 tot 30 procent.  Marges die je eigenlijk terug moet zien op de factuur van de ZZP’er. Het is dus lastig te zeggen of alle ZZP’ers in het eerste halfjaar wel degelijk in uurtarief gestegen zijn. Het kan zijn dat veel ZZP’ers gebruik maken van bemiddelaars waardoor dit een vertekend beeld geeft. Uit onderzoek is gebleken dat veel zelfstandigen moeite hebben met het vragen van een hoger uurtarief.

Marktplaats voor ZZP’ers en bedrijven

De all-in-one marktplaats voor ZZP’ers wilt juist dat de marges bij de zelfstandigen blijven en dat opdrachtgevers eerlijke tarieven betalen. Het geautomatiseerde platform van 1ZZP zorgt er tevens voor dat zowel ZZP’er en opdrachtgever tijd besparen. Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak en boek jouw eerste ZZP’er.

Lees ook: Gratis workshop voor fiscaal advies - beperkte beschikbaarheid

Lees ook: ZZP'er in de bouw gezocht? Het verhaal van een tevreden ZZP'er

 

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen of zoek je naar ZZP'ers?

Vind nu de juiste ZZP'er zonder tussenkomst van een dure bemiddelaar!

Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op socialmedia 

    

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image