Factuurdatum

Factuurdatum wijzigen

De maandelijkse administratie, facturen en factuurdatum. Bedrijven hebben vaak een administratief medewerker in dienst. Het bijhouden van de administratie is wettelijk verplicht, belangrijk om bij te houden en voor de meesten niet leuk om te doen. Toch is het handig om nog een blik op je administratie te werpen voor het einde van het jaar. In sommige gevallen is het handig om nog kosten te maken. In dit artikel gaan we dieper in op het verschuiven van de factuurdatum naar 2020.

Factuurdatum naar 2020

Verreweg de meeste ondernemers doen per kwartaal aangifte. Voor de aangifte omzetbelasting over het vierde kwartaal moet je alle facturen meenemen, inclusief de maand december.

Ben je in de maand december ingehuurd voor je diensten als ZZP’er of ondernemer? Dan heb je voor de inkomstenbelasting tot 15 januari om de factuur te versturen naar de opdrachtgever. Je kan de factuur dus in 2020 versturen.

Voor het gros van de ondernemers is de factuurdatum leidend voor de omzetbelasting. Je kan als ondernemer niet eerst wachten tot je geld op je bankrekening staat alvorens je aangifte doet voor de omzetbelasting.  

Belangrijk om te weten is, dat de Belastingdienst geen onderscheid maakt in betaalde en nog niet betaalde facturen. Ben je vlot met factureren en ben je nog niet uitbetaald? Dan is de kans heel groot dat je de btw moet voorschieten van je onbetaalde facturen. Afhankelijk van de hoogte van je facturen, kan dit een flinke uitgave worden.

Factuurdatum

Voordelen factuurdatum naar de toekomst

Wil je er zeker van zijn dat de verschuldigde btw op je rekening staat? Kies er dan voor om je facturen in de eerste week van januari 2020 te versturen. De aangifte omzetbelasting van deze facturen mag je dan over het eerste kwartaal van 2020 doen.

Dit betekent dat je dan pas in april de btw hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. In deze situatie gaan we er vanuit dat je per kwartaal aangifte doet. Doe je maandelijks aangifte, dan zal je in februari de btw moeten af dragen. In ieder geval hoef je het geld dus niet voor te schieten. Als je opdrachtgever zich houd aan de betaaltermijn van je factuur, heb je het geld ruimschoots binnen.

Nog een mooie bijkomstigheid om de factuurdatum aan te passen is, dat je je vermogen in box 3 drukt. De peildatum voor de vermogensrendementsheffing is 1 januari.

In het geval je de factuur in december verstuurd en je op tijd of in ieder geval voor 1 januari betaald krijgt. Dan zal je hierover vermogensbelasting over moeten betalen. Stel jezelf alvast de vraag welke factuurdatum je aanhoudt op de factuur over de maand december.

Factuurdatum

Factuurdatum niet verder uitstellen

De factuurdatum van je factuur verder uitstellen is niet mogelijk. Je bent bij wet verplicht de factuur uiterlijk te versturen op de 15e van de maand na het verlenen van de dienst of verzorgen van een product. Ben je toch te laat met het versturen van de factuur? In dat geval ben je toch verschuldigd de btw af te dragen aan de Belastingdienst.

Goed om te weten is dat je voor de aangifte verplicht bent uit te gaan van de datum waarop de werkzaamheden zijn verricht en niet de factuurdatum. Mocht je in januari de factuur verstuurd hebben voor een dienstverlening in december. Dan moet je toch de factuur meenemen in de aangifte omzetbelasting over 2019.

 

Bron: BusinessInsider.nl

ZEZ uitkering

Het gratis all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Boek nu de eerste week gratis en zonder verplichtingen jouw ZZP'ers!

Registreer je nu. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image