Familiebedrijf

Financiering overname familiebedrijf

Wellicht ben je als kind betrokken geweest in het bedrijf van een familielid. Misschien heb je er gewerkt of heb je op de achtergrond de bedrijfsactiviteiten meegekregen. Je bent vroegtijdig in aanraking gekomen met het familiebedrijf. Nu overweeg je om het familiebedrijf over te nemen. Alleen vraag jij je nu af hoe je de financiering daarvoor regelt. 

Werkgelegenheid familiebedrijven 

Ruim 4,3 miljoen familieleden in Nederland zijn werkzaam in een familiebedrijf. Uit de cijfers van Familiebedrijven Nederland blijkt dat ruim 43 procent van de familiebedrijven zorgt voor werkgelegenheid. Daardoor vormen dergelijke bedrijven voor de basis van de Nederlandse economie. Dit vormt een stevige basis. Familiebedrijven staan gekenmerkt door gedreven ondernemers. De werknemers zijn zeer betrokken met een uitgebreide productkennis en laag verloop binnen het bedrijf. Bij de overname van een familiebedrijf vraagt voorbereiding, zorgvuldigheid, tijd en vooral geduld.

Externe financiering familiebedrijf

In beginsel kijk je eerst naar de eigen financiële middelen. Dit om de groei en voortgang van het bedrijf zekerheid te geven. Om de overname soepeler en sneller te laten verlopen wordt ook geadviseerd om externe financiering te onderzoeken. Het volgende is daarin mogelijk:

  • Bancaire lening;
  • Zakelijke hypotheek;
  • Zakelijke lease;
  • Zakelijk krediet;
  • Factoring;
  • Crowdfunding

Overname familiebedrijf zonder financiering

Indien voorgaande financieringsmogelijkheden niet denkbaar zijn, kun je ook met de verkoper afspreken de koopsom in termijn te betalen. Je zou ook kunnen afspreken dat een deel van de koopsom afhankelijk is van de toekomstige ontwikkelingen van het bedrijf. Voorkom discussie om dit vooraf op papier duidelijk te maken.

Meer weten over de overname van een (familie)bedrijf of andere financiele zaken? 

 

FinancieringsGilde

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image