ZZP

Financiële crisis voor ZZP’ers door coronavirus. Vangnet ZZP’ers noodzakelijk

De telefoon en de inbox staan niet meer roodgloeiend. De zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) hebben het zwaar. Maaltijdbezorgers, timmerlieden, bouwvakkers en pensioenadviseurs. Ze zitten allemaal zonder werk. Wilma van Dartel, zelf ZZP Dagvoorzitter zegt in een interview met EenVandaag het volgende: “geen werk is geen inkomen. Want geen werk betekent dan ook, geen factuur versturen.” Alle vaste lasten gaan gewoon door.

Annuleren ZZP opdrachten

Marieke Tetteroo van platform ZZP Boost zegt: “een ZZP’er voelt dat direct in zijn portemonnee. Eén, of twee of drie dagen opdrachten missen. Je merkt aan het einde van de week, ik heb geen inkomsten. Het is eigenlijk niet mogelijk om je daartegen te verzekeren en er is geen vangnet.”

“Dit is een noodsituatie. Een noodsituatie die wij niet hadden kunnen voorzien. Er wordt ook nagedacht over maatregelen om sterkere bedrijven te ondersteunen. Dus ja, in deze situatie zeg ik, een fonds voor ZZP’ers, een goed idee” aldus Wilma.

Geen deeltijd ww voor ZZP

ZZP’ers in Nederland kunnen geen gebruik maken van deeltijd ww. Ook voor bijzondere bijstand komen zij niet in aanmerking. De overheid zal daarom over de brug moeten komen. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes is stellig over zijn gedachte aangaande ZZP’ers. "Het zal voor heel veel ZZP'ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen"

"De ZZP'ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen", aldus de staatssecretaris.

Lees ook: "Strijd tegen coronavirus! ZZP arts en ZZP verpleegkundige gezocht!"

Wel een vangnet voor ZZP’ers

Volgens Wiebes is er wel een vangnet voor zelfstandigen. Daarmee verwijst de staatssecretaris naar de eerder aangekondigde maatregelen om ondernemers te helpen door die geraakt worden door het coronavirus. "We laten ze niet stikken" aldus Wiebes. 

In het interview met WNL lijkt Wiebes opvallend weinig aandacht te hebben voor ZZP'ers.

Voor alle ondernemers en ZZP’ers geldt dat zij de verschuldigde belastingen mogen uitstellen. De werktijdverkorting geldt niet voor deze groep ondernemers. De werktijdverkorting is een financiele steun voor werkgevers zodat werknemers hun dienstverband kunnen behouden.

Lees ook: "Financiële steun en extra maatregelen voor bedrijven wegens corona"

Bbz regeling

De Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) is een financiële steun voor ZZP’ers om een tijdelijk inkomensgat te kunnen opvullen. ZZP’ers die financieel geraakt zijn door het coronavirus kunnen hier aanspraak op maken. Echter moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Kennisbankartikel: “Bbz uitkering

De aanvraag voor de Bbz uitkering verloopt via de gemeente. Wiebes zegt: "We staan niet stil. We zijn bereid regelingen aan te passen en op te schalen." In de culturele sector zijn maar liefst 60 procent van de werkenden ZZP’er. De Tweede Kamer wil dat er voor deze groep een steunpakket komt. .

Spoedaanvraag Bbz regeling

D66 pleit voor een spoedaanvragen voor ZZP’ers die door het coronavirus en de maatregelen om het virus in te dammen, in de financiële problemen (dreigen te) komen. Doorgaans heeft de gemeente 13 weken om op een aanvraag voor de Bbz regeling te reageren.

De periode kan ook nog eens met 13 weken verlengd worden. Volgens D66 duurt dat te lang. Er zal adequaat hulp moeten worden geboden voor noodlijdende ZZP’ers. Gemeenten moeten zich inzetten voor snellere procedures.

ZEZ uitkering

Ontvang als ZZP'er gratis ZZP opdrachten.

Bouw als opdrachtgever een eigen flexpool zonder de hoge kosten van een bemiddelaar alleen wel met de backoffice van een bemiddelaar.

 

Registreer je nu of neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image