Grensondernemers

Grensondernemers krijgen geen steun van het kabinet

Volgens de Nederlandse belangenorganisaties moet de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) worden aangepast voor grensondernemers. Nu komen Nederlandse ondernemers die in Duitsland of België wonen, niet in aanmerking voor de steunregeling. Dit moet anders volgens Zelfstandigen Bouw, ZZP Nederland, ONL, Expertise Centrum Zelfstandigen en PZO. De belangenorganisaties hebben een brief verstuurd naar staatssecretaris van Ark.

Brief: “ZZP Brief Tozo van Ark.pdf

Steun grensondernemers

Grenswerkers werden eerder al geholpen door de verruiming van de regeling. Met de eerder gemaakte aanpassingen, kunnen in Nederland woonachtige ondernemers met een bedrijf in een ander EU-land, in aanmerking komen voor de Tozo. Deze groep ondernemers komen alleen in aanmerking voor de inkomensondersteuning.

Voor een bedrijfskrediet zijn deze groep ondernemers aangewezen op het land waar het bedrijf gevestigd is. Voor zelfstandig ondernemers die op dit moment in een ander EU-land woonachtig zijn, maar het bedrijf in Nederland gevestigd gelden er andere regels.

Deze groep grensondernemers kunnen in aanmerking komen voor een bedrijfskrediet. Alleen komen zij niet in aanmerking voor inkomensondersteuning. Hiervoor dienen de grensondernemers beroep te doen op de sociale bijstand in het land waarin zij woonachtig zijn.

Lees ook: Tozo vaak nog niet uitgekeerd. Termijn verschilt per gemeente

Geen Tozo voor grensondernemers

De belangenorganisaties voor zelfstandigen geven aan teleurgesteld te zijn over de keuzes van dit kabinet. De belangenorganisaties hebben de afgelopen periode honderden meldingen ontvangen van Nederlandse grensondernemers. De grensondernemers begrijpen niet waarom zij worden uitgesloten voor de Tozo levensonderhoud.

De belangenorganisaties geven aan teleurgesteld te zijn. Zij vinden dat het uitsluiten van ondernemers met een Nederlands bedrijf, dat in Nederland belasting betaalt, niet te rechtvaardigen is.

Buurland België laat in deze kwestie het tegenovergestelde zien. Belgische ondernemers, die in Nederland woonachtig zijn, alleen in België belasting betalen, krijgen volledige steun van de Belgische overheid.

Bron: ZZP Nederland

ZEZ uitkering

Ontvang als ZZP'er gratis ZZP opdrachten.

Bouw als opdrachtgever een eigen flexpool zonder de hoge kosten van een bemiddelaar maar wel met de voordelen van de backoffice van een bemiddelaar.

 

Registreer je nu of neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image