Btw aangifte 2020

Btw aangifte 2020

De btw aangifte 2020 is voor alle ondernemers in Nederland een verplichting waar we niet altijd even zin in hebben. De 'belasting toegevoegde waarde' is een belasting die je betaalt aan de Belastingdienst over de gemaakte omzet. De ene ondernemer betaalt per maand, de ander per kwartaal of per jaar. Fouten maken is menselijk. Heb je fouten gemaakt in de btw aangifte? Fouten kun je corrigeren met de suppletieaangifte. Hieronder zijn de meest gemaakte fouten in de btw aangifte 2019 voor je op een rij gezet.

 

1. Verkeerde maanden meegenomen

Verreweg de meeste ondernemers doen per kwartaal aangifte. Vier keer per jaar de btw aangifte doen lijkt overzichtelijk. Voor sommigen zorgt dit juist voor verwarring. Soms worden facturen van een volgende kwartaal meegenomen in de huidige kwartaal aangifte. Bijvoorbeeld een factuur van 3 april dat wordt geboekt in kwartaal 1.

Kwartaal 1 (januari, februari en maart)
Kwartaal 2 (april, mei en juni)
Kwartaal 3 (juli, augustus en september)
Kwartaal 4 (oktober, november en december)

btw aangifte 2020

 

2. Verwarring tussen factuurdatum & betaaldatum

Dit jaar is het regelmatig voorgekomen dat ondernemers een factuur met een later betaaldatum inboekten in het volgende kwartaal. Terwijl de factuur, aan de hand van de factuurdatum, in het vorige kwartaal geboekt had moeten worden. Voor de btw aangifte 2020 wordt meestal het factuurstelsel gehanteerd. Soms geldt het kasstelsel. In het geval van het kasstelsel geldt dat alle facturen die in een kwartaal vallen, ook in die kwartaal meegenomen dienen worden. Onderscheid tussen betaalde en onbetaalde facturen kent de Belastingdienst niet.

Tip: Maak goed onderscheid tussen de factuurdatum en de betaaldatum. Hanteer consequent de factuurdatum. Ook bij niet betaalde facturen.


btw aangifte 2019


3. De nieuwe KOR (Kleineondernemersregeling)

Ben je ZZP’er of heb je een eenmanszaak? Dan heb je in sommige gevallen recht op de KOR. Nog steeds maken ondernemers te weinig gebruik van de kleine ondernemersregeling. Let wel op, de KOR gaat per 1 januari 2020 flink veranderen. De nieuwe KOR kan toegepast worden als je omzet onder de 20.000 euro blijft per kalenderjaar. De nieuwe KOR kan enkel toegepast worden als natuurlijk persoon.

Tip Lees hier meer over de Kleineondernemersregeling (KOR) 


Nieuwe KOR 2020


4. Btw op onbetaalde facturen

Het gebeurt geregeld dat facturen te laat betaald worden. Tijdens je debiteurenbeheer ga je na of de betaaldatum van je facturen zijn verstreken. Bij het verstrijken van de betaaltermijn, verzend je de debiteur een herinnering en soms zelfs een aanmaning. Betaalt de debiteur de factuur, dan reserveer je de btw voor de btw aangifte 2020. Helaas voor ondernemers gebeurt het ook weleens dat facturen helemaal niet betaald worden. Dit betekent dat je niet de mogelijkheid hebt gehad om de btw te reserveren. De factuur moet wel opgenomen in je aangifte kwartaal. En de btw moet betaald worden. Wat nu? Er bestaat een grote kans dat je de btw terug mag vragen. Vraag aan je boekhouder of administratiekantoor naar de mogelijkheden.

Tip: Voer een goed debiteurenbeheer met een boekhoudpakket of facturatieprogramma. Verklein je debiteurenrisico met factoring


Omzetbelasting


5. Uit eten op de zaak

Een veelgemaakte fout dat door ondernemers en ZZP’ers nog steeds gemaakt wordt. Uit eten gaan op kosten van de zaak. De btw kan namelijk niet worden teruggevorderd in de volgende twee situaties:

  • Je eet of drinkt in een horecagelegenheid;
  • Je laat je lunch of diner verzorgen door een cateraar in een speciale ruimte of zaal.

Wat mag dan wel? De btw mag wel teruggevorderd worden als je eten en drinken koopt in een supermarkt en deze in je bedrijfsruimte nuttigt.

Tip: Bewaar ten alle tijden de bon van je lunch of diner. Voer de bonnen in, in je administratie exclusief de btw. Voer het volledige bedrag in als kosten.


Eten op de zaak


6. Privé uitgave btw

De kosten voor de aanschaf van goederen kan door de hoge btw tarief flink oplopen. Als ondernemer en ZZP’er mag je de btw op goederen ten gunste van je bedrijf terugvorderen bij de Belastingdienst. De btw op de aanschaf van goederen ten behoeve van privé gebruik kan uiteraard niet worden teruggevorderd in de btw aangifte 2020.

Voor de meeste ondernemers is dit helemaal duidelijk. Wat alleen wel vergeten wordt is, koop jij goederen privé maar gebruik jij deze ook voor de helft op de zaak? Dan is de helft van de btw gewoon terug te vorderen bij de Belastingdienst.

Tip: Ga goed na welke privé goederen jij gebruikt voor de helft privé en de andere helft op de zaak.

Belastingaangifte 2020

 

7. Btw op gereden kilometers

Staat je auto op de zaak? Dan mag je de volledige btw terugvragen van al je tankbeurten via de btw aangifte 2020. Dit geldt net iets anders als je zakelijk rijdt in je privé auto. Dat betekent niet dat je helemaal geen btw mag terugvorderen met het gebruik van je privé auto.

Zorg allereerst voor een goede kilometer registratie. Je kan namelijk de btw van je tankbeurten terugvorderen indien je 80% zakelijk en 20% privé hebt gereden. Stel je hebt het hele jaar getankt en dit vanaf je privé rekening betaald, tel dan alle btw van de tankbonnen bij elkaar op. In de btw aangifte 2020 kan je dit invoeren. 

Tip: Zorg ervoor dat je al je kilometers bijhoudt conform de eisen van de Belastingdienst.


Belastingaangifte 2020


8. Te laat betalen btw aangifte 2020

We eindigen met de meest voorkomende fout. Wachten tot het laatste moment. Zorg ervoor dat je niet te laat bent met het indienen van je btw aangifte 2020. De deadline van de Belastingdienst gepasseerd? Op het venster verschijnt ‘te laat ingediend’ en tevens riskeer je daarmee sancties van de fiscus. Op tijd je belasting aangifte doen voorkomt jou een boete. Houd er ook rekening mee dat als je moet betalen, dat het vaak twee werkdagen duurt voordat je betaling verwerkt is.

Tip: Download de btw-alert app van de Belastingdienst. Meld je aan voor de herinneringsmail van de Belastingdienst. Noteer aangifte data in je agenda.  

Btw aangifte 2020

 

Btw aangifte 2020 fout herstellen

Fouten maken is menselijk. Heb je een fout gemaakt in je btw aangifte 2020? Meld de fout bij de Belastingdienst. Je kan een ingediende btw aangifte niet meer terughalen en wijzigen. Fouten corrigeren kan met een btw-suppletie. Dat kan digitaal met het formulier ‘Suppletie Omzetbelasting’. Sinds 2012 mag je bedragen tot 2.000 euro verwerken in de eerstvolgende btw aangifte. btw aangifte 2020

 

ZEZ uitkering

Het all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw  ZZP opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Betaal nu de eerste week geen 5 procent voor de inhuur van ZZP'ers!

Registreer je nu gratis. 

Download gratis de APP

ZZP Wet ZZP Wet

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image