Verkoop ZZP contactgegevens Kamer van Koophandel stopt per juni 2019

ZZP Freelance Kamer van Koophandel verkoop contact gegevens

Telefoonverkopers zullen per juni op een andere wijze aan contactgegevens van ZZP’ers moeten komen. De Kamer van Koophandel (KVK) gaat stoppen met de verkoop van namen en adressen van ZZP’ers, ondernemers en bestuurders. Het populaire product bij de telemarketing ‘Adressenbestand Online’ is een doorn in het oog van velen, met name, startende ondernemers. Ondanks dat volgens de Autoriteit Persoonsgegevens de verkoop in strijd was met de privacyregels stopt de verkoop nu pas.\


Autoriteit Persoonsgegevens wil wijziging in de wet tegen verkoop

'De Kamer van Koophandel levert nu informatieproducten met daarin persoonsgegevens aan iedereen die daarom vraagt', zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. De Kamer van Koophandel doet dat omdat de huidige wet, namelijk de Handelsregisterwet, het niet mogelijk maakt om informatieproducten te weigeren aan afnemers met een commercieel belang. Om die reden wil de autoriteit een wijziging in de wet zodat de gegevens beter beschermd blijven.

 

Wetswijziging nodig volgens KVK

De Kamer van Koophandel geeft aan dat er inderdaad wetswijziging nodig is 'maar wel met het behoud van gebruik van data om te kunnen ondernemen', aldus de voorzitter van de Raad van Bestuur van ZZP Kamer van Koophandel 1ZZPde Kamer van Koophandel. De privacy van ZZP’ers moet beter beschermd worden 'en aan de andere kant de MKB'ers, ZZP'ers en andere bedrijven toe blijft staan om de data van het Handelsregister te kunnen blijven gebruiken om te kunnen ondernemen'.  

 
Aandacht consumentenprogramma

Consumentenprogramma Radar had in oktober 2018 een item betreft de agressieve verkoop. Met name de zelfstandigen zonder personeel worden in vaak veelvuldig en agressief benaderd voor telemarketing doeleinden.


Interview van BNR

Uit een interview van BNR blijkt dat het nog maar de vraag is of de Kamer van Koophandel daadwerkelijk gaat stoppen met de verkoop van contactgegevens van ZZP'ers. Uit de verklaring van de Kamer van Koophandel blijkt dat men geen enkele garantie geeft met het stoppen van de verkoop van de gegevens. De Kamer van Koophandel gaat in ieder geval twee dingen doen, namelijk;

1) "Een verkenning uitvoeren of een beperking mogelijk is van de bulk verkoop van de adresen en telefoonnummers van de mensen die in het handelsregister ingeschreven staan."
2) "Het online adressen bestand gaat uit de roulatie"
"Er blijven allerlei andere mogelijkheden mogelijk."

Het is een verdienmodel geworden en dat is een probleem

Klik hier om de volledige interview op BNR te luisteren.

 

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen of op zoek naar ZZP'ers?

Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

 

Lees ook: Vervanging Wet DBA besproken in Tweede Kamer
 

 

 

 

Geschreven: 12 maart 2019 in Marktbeweging

1ZZP

Start vandaag!