Zorgbonus

Meer bekend over zorgbonus voor zorgmedewerkers en ZZP’ers

Op 25 juni maakte minister de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bekend dat zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden een bonus van 1000 euro netto krijgen. De verdeling van de zorgbonus leidde tot veel kritiek onder werkgevers en politici. Inmiddels is er meer bekend over de inhoud en de verdeling van de bonus. Medio september komt er een handreiking met een preciezere omschrijving.  

Ophef zorgbonus corona

Minister Hugo de Jonge wil de bonus uitdelen aan de unieke inzet van zorgprofessionals tijdens de coronacrisis. Er werken 1,2 miljoen mensen in de zorg. Werkgeversorganisaties vinden dat alle medewerkers binnen de zorg de bonus behoren te krijgen. 

Echter is er veel ophef ontstaan over de wijze van verdeling van de zorgbonus. De minister wilde de verantwoordelijkheid van de verdeling bij de werkgever neerleggen. Werkgevers willen op de niet de boeman zijn die beslist wie er wel of geen 1000 euro netto krijgt. Werkgevers vinden op hun beurt dat het kabinet moet beslissen. 

Verder was er ophef of de bonus gevolgen zou hebben voor het recht op zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Inmiddels is er meer bekend.

Lees ook: "Onrust belangenorganisatie en ZZP’ers in de zorg door wetswijziging"

Zorgbonus voor wie?

Medio september komt er een handreiking waarin gedetailleerder wordt omschreven voor welke zorgprofessionals de zorgbonus bedoeld is. ZZP’ers in de zorg, zoals verpleegkundigen kunnen ook voor de bonus in aanmerking komen. 

Dit staat omschreven in het document ‘Contouren voor de regeling voor een bonus voor zorgmedewerkersHet document is te downloaden op de website rijksoverheid.nl.

In het document wordt wederom aangegeven dat de bonus geldt voor ‘alle zorgprofessionals en het ondersteunend personeel, voorgedragen door dezorginstellingen, die zich tijdens deze periode (1 maart tot 1 september 2020) hebben ingezet voor patiënten en cliënten met COVID-19 of die hebben bijgedragen aan de strijd tegen het coronavirus.

Onder ‘alle zorgprofessionals en ondersteunend personeel’ worden naast helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen ook schoonmakers in instellingen bedoeld.De coronabonus echter niet bedoeld voor mensen in de zorg waarvan het werk (tijdelijk) stil heeft gelegen als gevolg van de corona uitbraak. 

Lees ook: "Op deze manier kom je eenvoudig en snel aan zorgprofessionals zonder een intermediair in te schakelen"

Wie komt niet in aanmerking voor de zorgbonus?

Medisch specialisten, artsen, facilitair en staffuncties binnen zorginstellingen komen niet in aanmerking voor de bonusregeling. Zorgmedewerkers die meer dan 73.000 euro (twee keer modaal inkomen) verdienen komen eveneens niet in aanmerking

Daarnaast zijn fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten eveneens uitgesloten van de zorgbonus. De beroep specialisten komen wel in aanmerking als zij wel specifiek ingezet zijn voor de zorg aan COVID-patiënten.

Lees ook: "Torenhoge kosten voor zorg sector door inhuur flexkracht"

Zorgbonus voorwaarden op een rij

  • In september komt een handreiking waarin specifieker wordt aangegeven welke groepen in aanmerking komen;
  • De zorgprofessional komt niet in aanmerking bij meer dan twee keer modaal inkomen (vanaf 73.000 euro); 
  • De zorgprofessional moet gewerkt hebben tussen 1 maart tot 1 september;
  • De bonusregeling geldt voor zowel werknemers in loondienst als voor ZZP’ers in de zorg;
  • De zorgbonus is ook bedoeld voor ondersteunende medewerkers zoals schoonmakers;
  • De zorgprofessional moet tijdens het werk een bijdrage hebben geleverd aan de bestrijding van het coronavirus; 
  • De geboden zorg door de zorgprofessional moet gefinancierd zijn vanuit de Zorgverzekeringswet, Wlz, WMO, Wet publieke gezondheid en/of Jeugdwet;
  • Er komt een handreiking waarin zo volledig mogelijk wordt aangegeven welke groepen voor de bonus in aanmerking komen;
  • Het aanvraagloket gaat in oktober 2020 open.

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en backoffice software voor het opbouwen van een flexpool

Rechtstreeks contact binnen een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Nu nog geen professional nodig?

Wij helpen je graag vrijblijvend goed voor te bereiden voor de toekomst!

contact

Registreer je nu gratis!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image