Minimum uurtarief

Kabinet bereikt akkoord minimum uurtarief

Het kabinet is al enige jaren bezig met het invoeren van een minimum uurtarief voor de ZZP'er. De invoering van het minimum uurtarief duurde langer dan verwacht. De Europese regelgeving deed de wetswijziging vertragen. De kogel is door de kerk. De ZZP'er zal vanaf 2021 niet meer minder dan 16 euro gaan verdienen. 

Lees ook: "Minimum uurtarief ZZP'er"

Bescherming uurtarief

Met deze maatregel wilt het kabinet de onderkant van de freelance markt beter beschermen. De plannen van een minimale uurtarief waren in het voorgaande regeerakkoord al opgenomen. De bescherming geldt voornamelijk voor zelfstandige schoonmakers, taxichauffeurs, maaltijdbezorgers en thuishulp. Deze groep werkt voornamelijk via digitale platforms en hebben daardoor geen invloed en onderhandelingspositie op hun uurtarief.


Te lage tarieven

Vier op de tien ZZP'ers hoefden in 2014 geen belasting te betalen vanwege de zelfstandigenaftrek. Daarnaast had deze groep in dat jaar minder dan 24.000 euro omzet gedraaid, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Tot deze groep behoren vaak de zelfstandigen in de bouw, kunst en media. De beroepsbeoefenaars verdienen vaak dermate weinig dat zij gebruik kunnen en moeten maken van toeslagen vanuit de overheid en de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigen komen vaak niet rond zonder gebruik te maken van de zorgtoeslag en de huurtoeslag. 

 

Arbeidsongeschiktheid (AOV)

Volgens de overheid zouden ZZP'ers dankzij de invoering van het minimumtarief genoeg over moeten houden om zich te kunnen verzekeren. Met het voorlopig akkoord verplichte arbeidsongeschiktheid komt dit voor veel ZZP"ers als een geschenk uit de hemel, denkt het kabinet. Daarnaast zouden zij veel meer overhouden dan dat zij bijvoorbeeld in loondienst zouden kunnen verdienen.
 
 
Circa 150.000 hogeropgeleide zelfstandigen hanteren een hoog tarief van minimaal 75 euro per uur. Het kabinet wilt voor deze groep mogelijk maken dat men kan afzien van loonheffingen en premies. Het kabinet wilt hierdoor zekerheid geven aan opdrachtgevers met de garantie dat er geen naheffingen komen.

 

Handhaving op minimum tarieven

Doordat ZZP'ers vaak per opdracht of stukprijs betaalt worden, zal handhaving van het minimum tarief een flinke opgave worden. Om handhaving beter te waarborgen ontvangt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid 50 miljoen euro per jaar extra budget bij. Daarom krijgt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid er 50 miljoen euro per jaar bij. 
 
Volgens experts wordt het voor bedrijven eenvoudig om het minimum uurtarief te omzeilen. Met name ZZP'ers die werkzaamheden verrichten op uren basis lopen hier risico. Bedrijven en platforms kunnen het uurtarief wel degelijk verhogen alleen het aantal gewerkte uren in mindering brengen. Bedrijven kunnen hun algemene voorwaarden daarop aanpassen. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan dan moeilijk nagaan of het bedrijf zich aan de regels houdt. Het minimum uurtarief zelf is ruim boven het minimum loon. 

 

1ZZP Nieuws

Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het ondernemerschap? Meld je gratis aan en geniet van de voordelen van 1ZZP.

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen of op zoek naar ZZP'ers?

Lees hoe het werkt en registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Lees ook: "Uniek en toegankelijk platform zorgt voor verbinding"

Lees ook: "Massaal verzet verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering"

Lees ook: "Als ZZP'er een werktuimte thuis, externe kantoor of flexwerkplek"

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image