Minimumtarief

Minimumloon ZZP 2020 voor bescherming freelance markt

Vorig jaar bereikte het kabinet akkoord op de invoering van een minimumtarief voor ZZP’ers. Met de invoering van het ZZP minimumtarief 2020 wilde het kabinet de onderkant van de freelance markt beter beschermen. Het minimumtarief dat vooral bedoeld is voor zelfstandige schoonmakers, taxichauffeurs, maaltijdbezorgers en thuishulp, gaat van de baan. Het kabinet ziet af van de plannen voor deze groep ZZP’ers. Dit geldt eveneens voor de Zelfstandigenverklaring die nodig zou worden om een hoger tarief te kunnen vragen, gaat niet door.

Geen minimumtarief ZZP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken concludeert na twee jaar voorbereiding dat er veel haken en ogen kleven aan het wetsvoorstel. Wouter Koolmees en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) schrijven aan de Tweede Kamer dat de administratieve lasten voor opdrachtgevers en ZZP’ers erg hoog zouden worden.

Nieuwe ZZP wet DBA

Overigens ontstond ook de vraag of het minimumtarief wel degelijk de onderkant van de freelance markt zou beschermen. Om deze redenen wordt het wetsvoorstel ingetrokken. Het besluit volgt op een internetconsultatie van de minister van Sociale Zaken over de komst van de nieuwe ZZP wet, de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA).

ZZP Minimumtarief, invoering Zelfstandigenverklaring 2020 en webmodule

Naast het voorstel van een minimumtarief van 16 euro per uur, moest er ook een Zelfstandigenverklaring komen. De Zelfstandigenverklaring was daarentegen bedoeld voor de bovenkant van de freelance markt. ZZP’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen, moest een Zelfstandigenverklaring uitwerken met een opdrachtgever.

Webmodule ZZP en schijnzelfstandigheid

De groep zelfstandigen die tussen de 16 euro en 75 euro zitten, zouden getoetst worden door middel van een digitale vragenlijst. Een webmodule voor zelfstandigen moest duidelijkheid bieden of een opdracht verricht kan worden als ZZP’er. Het kabinet hoopte met de drie eerdergenoemde regels duidelijkheid te geven over wanneer iemand ZZP’er is en wanneer er sprake is van een verkapt dienstverband.

Schijnzelfstandig ZZP'er

Tussentijds zijn er testen geweest met de webmodule. Uit de resultaten van de tests kwam voor voren dat maar liefst 48 procent van de opdrachten gekenmerkt werd als dienstbetrekking. Dit betekent dat de opdracht en het werk niet als ZZP’er verricht kan worden. In de brief aan de Tweede Kamer noemt Wouter Koolmees dit ‘zorgwekkend’.

Echter geeft de webmodule geen zekerheid. De uitkomsten van de test kunnen voor opdrachtgevers reden zijn om de werkrelatie met zelfstandige te wijzigen. Daarom is er besloten om de webmodule in het najaar beschikbaar te stellen als hulpmiddel. Dit om de arbeidsrelatie tussen zelfstandige en opdrachtgever helpen te bepalen. Opdrachtgevers mogen er vrijwillig gebruik van maken.

Minimaal ZZP tarief

Het kabinet gaat verder in overleg met belanghebbende partijen om het lage uurtarief van ZZP’ers tegen te gaan. Eerder vonden brancheorganisaties PZO en ZZP Nederland het minimumtarief voor ZZP’ers en de zelfstandigenverklaring onwerkbaar en moeilijk te handhaven. Daar komt bij dat er een betere bescherming moet komen voor zelfstandigen die werken voor platforms zoals, Uber en Deliveroo. Er wordt gekeken naar een nieuwe regelgeving om de zeer lage tarieven op dergelijke platforms tegen te gaan.

ZEZ uitkering

Op zoek naar (tijdelijke) professionals?

Bouw je eigen flexpool en beheer ze in je persoonlijke web-based back office

Ik help je graag verder!

ZZP gezocht

Neem vrijblijvend contact met mij

contact

Of registreer je nu gratis.

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image