btw identificatienummer

Nieuw btw identificatienummer

Deze maand gaat de Belastingdienst een campagne lanceren om ZZP’ers te informeren over de nieuwe identificatienummer. De campagne zal starten vanaf oktober tot het eerste kwartaal van 2020. De campagne zal voorbij komen via radio, banners, online artikelen en advertenties in media. De Belastingdienst ligt op koers met het aanpassen van de ICT systemen, wijziging van werkprocessen en communicatie.


Wat verandert er met de btw identificatienummer

Met de nieuwe regeling veranderen er een aantal zaken voor zelfstandigen. Zo ben je verplicht dat de btw identificatienummer duidelijk op je factuur staat vermeld. Dit is een wettelijke factuureis.

Daarnaast word er verwacht dat de btw id eveneens op je website staat vermeld. Deze regelgeving komt voort uit het burgerlijk wetboek ter bescherming van de consument. Tevens moet briefpapier aangepast worden.

Ingang btw identificatienummer

Het nieuwe btw identificatienummer zal per 1 januari 2020 ingaan en dient direct gebruikt te worden. Er kan geen bezwaar worden gemaakt op de wijziging en er zal geen overgang plaatsvinden.

Eenmanszaken, waaronder ruim 1,8 miljoen ZZP’ers, ontvangen in de komende maanden hun btw id. De campagne van de Belastingdienst moet er voor gaan zorgen dat het voor iedere ondernemer duidelijk is wat er gaat veranderen.

Waarom de btw identificatienummer?

De btw identificatienummer is bedacht voor een betere bescherming van eenmanszaken. De eerste stap naar een betere bescherming van persoonsgegevens werd al genomen in mei 2018. Het kabinet heeft daarom destijds twee nieuwe wetten in het leven geroepen. Namelijk de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG).

In december 2018 legde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een verbod op het verwerken van het Burger Service Nummer in het btw nummer.
De Autoriteit Persoonsgegevens is een zelfstandig bestuursorgaan dat in Nederland bij wet als toezichthouder is aangesteld. Dit orgaan houdt toezicht op het verwerken van persoonsgegevens. Het verbod gaat per 1 januari 2020 in.

Intern en extern btw nummer

De btw nummer zoals wij deze op dit moment kennen, de in BSN verwerkte btw nummer, blijft per 1 januari 2020 wél voor de Belastingdienst nog bestaan. De Belastingdienst kent dan twee soorten btw nummers. Een interne btw nummer en een externe btw nummer. De externe btw nummer, oftewel de btw identificatienummer wordt de factuurvariant.

De commissie van deskundigen is met het idee gekomen van de factuurvariant. Deze commissie is ingesteld door staatssecretaris Menno Snel. De factuurvariant past in het plan om persoonsgegevens te beter te beschermen. Het Burger Service Nummer is feitelijk bedoeld voor de communicatie tussen burgers en overheden. Daarnaast is het voor de gebruik tussen overheidsorganen of bij wet aangewezen partijen. De huidige btw nummer gaat dus niet meer gebruikt worden voor de communicatie en vermelding van ondernemer naar ondernemer of van ondernemer naar klant of opdrachtgever.

Lees ook: Gratis workshop voor fiscaal advies - beperkte beschikbaarheid

Lees ook: ZZP'er in de bouw gezocht? Het verhaal van een tevreden ZZP'er

 

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen of zoek je naar ZZP'ers?

Vind nu de juiste ZZP'er zonder tussenkomst van een dure bemiddelaar!

Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op socialmedia 

    

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image