NOW

NOW regeling per juni verlengt en niet zonder gevolgen

Per juni komt een tweede steunpakket voor noodlijdende ondernemingen. In het eerst steunpakket konden bedrijven rekenen op loonsubsidie via de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) regeling. Hiermee kregen bedrijven financiële steun en kon 90 procent van het loon doorbetaald worden. In de eerste NOW regeling waren voorwaarden meegenomen. Als bedrijf mocht je in deze periode je werknemers niet ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen. Dit verandert per juni.

NOW verlenging

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigde afgelopen vrijdag in een uitzending van Op1 dat bedrijven per juni werknemers mogen ontslaan. In het tweede steunpakket voor bedrijven verdwijnt de ontslagboete. Hierdoor kunnen bedrijven die in financiële nood verkeren, wel werknemers ontslaan zonder dat zij een boete krijgen.

Lees ook: "Per 1 juni nieuw noodpakket. Lees de belangrijkste wijzigingen"

NOW regeling juni

De eerste NOW regeling was volledig gericht op het behoud van werkgelegenheid. Hiermee hoopte het kabinet dat bedrijven met overheidssteun werknemers konden behouden. Het doel was om een korte periode te overbruggen en om bedrijven daarna op eigen kracht te laten draaien. Echter duurt de coronacrisis langer dan gedacht. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Wopke Hoekstra van Financiën werken samen met Wouter Koolmees aan de nieuwe regeling die voor de komende drie maanden gaan gelden. Het UWV heeft tot nog toe 2 miljard euro aan loonvoorschot uitgekeerd. Ruim 1,9 miljoen werknemers hebben hun salaris ontvangen via de NOW regeling.

NOW wijzigingen

Het is politiek omstreden dat bedrijven die staatssteun krijgen, toch werknemers mogen ontslaan. Er was al kritiek binnen de Tweede Kamer op KLM vanwege ontslag van tijdelijke werknemers. Het kabinet is minder optimistisch dan aan het begin van de crisis. Bij het eerste pakket aan steunmaatregelen ging men er nog vanuit dat de economie na een korte recessie, snel weer op de been zou zijn.

Volgens ingewijde praat het kabinet over het redden van vitale bedrijven. Denk hierbij op het gebied van medische kennis, techniek en plantenzaden. Nederland telt 3500 strategische bedrijven die niet in buitenlandse handen mogen komen. Hiervoor ligt een plan op tafel.

Bron: NU.nl, RTLNieuws.nl, Trouw.nl

ZEZ uitkering

Ontvang als ZZP'er gratis ZZP opdrachten.

Bouw als opdrachtgever een eigen flexpool zonder de hoge kosten van een bemiddelaar maar wel met de voordelen van de backoffice van een bemiddelaar.

 

Registreer je nu of neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image