2020

20 procent meer ZZP’ers in 2020

Uit recente cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt, dat het aantal zelfstandigen in juni 2020 met 20 procent is gestegen ten opzichte van juni 2019. Naar verwachting zal het aantal inschrijvingen van ZZP’ers de komende maanden aanhouden.  

Eerste halfjaar veel KvK uitschrijvingen

Het is opvallend dat het aantal KvK inschrijvingen toeneemt. In de eerste twee kwartalen van dit jaar besloten veel zelfstandigen te stoppen met hun onderneming. Reden hiervoor was de onzekerheid vanwege de uitbraak van het coronavirus. 

In de eerste twee kwartalen van 2020 stopten maar liefst 50 procent meer parttime ZZP’ers in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Van de fulltime ZZP’ers stopten 26 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Parttimers maakten eerder de beslissing om te stoppen, omdat zij vaak nog een baan naast hun onderneming hadden. 

In de branches ICT & Media, industrie zakelijke dienstverlening, cultuur, sport en recreatie waren de meeste KvK uitschrijvingen begin dit jaar.

Lees ook: "Minimumtarief ZZP’ers en zelfstandigenverklaring toch van de baan"

Toename aantal inschrijvingen ZZP’ers 2020

Ondanks de enorme afname in het aantal ZZP’ers, ontstaat er sinds vorige maand een flinke groei. In de maand juni 2020 kwamen er circa 15.500 ZZP’ers bij. Met name in de bouw, detailhandel en zakelijke dienstverlening groeit het aantal zelfstandigen.

De Kamer van Koophandel vermoedt dat de toename in startende zelfstandigen te maken heeft met de versoepeling van de landelijke maatregelen. Sinds de aankondigingen in de maand mei, was er al sprake van een stijging van het aantal inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. 

Lees ook: "Grote zorgen werkgeversorganisaties om NOW en TVL-regeling"

Sterke stijging ZZP in IT-sector

Verder vermoedt de KvK dat er een verschuiving plaats vindt onder ZZP’ers. Er wordt verwacht dat in sommige branches het aantal zelfstandigen zal afnemen. In andere sectoren zullen juist het aantal zelfstandigen verder toenemen. 

Een sector waarvan verwacht wordt dat deze een stijging zal meemaken in het aantal zelfstandigen, is de IT-sector. Dit heeft voornamelijk te maken met de digitalisering bij bedrijven vanwege de lockdownmaatregelen. 

Door deze trend zal de vraag naar IT-professionals hoger zijn dan voorheen. Door de hoge vraag en het beperkte aanbod, zal het uurtarief interessanter zijn voor een ZZP’er dan voor een werknemer in loondienst. 

Lees ook "Duwt de sterke werkloosheid opnieuw mensen ZZP schap in?"

Meer bedrijven gestopt in 2020

De Kamer van Koophandel heeft tevensbekend gemaakt dat andere rechtsvormen, zoals de besloten vennootschap (BV), het eerste half jaar vaker stopten. Tussen begin januari 2020 en eind juni 2020 stopten maar liefst 78.294 ondernemingen. 

Door alle onzekerheid vanwege de lockdown maatregelen, nam ook het aantal startende bedrijven met 5 procent af. In het eerste half jaar kwamen er ‘maar’ 112.754 bedrijven bij.

ZEZ uitkering

Op zoek naar (tijdelijke) professionals?

Bouw je eigen flexpool en beheer ze in je persoonlijke web-based back office

Ik help je graag verder!

ZZP gezocht

Neem vrijblijvend contact met mij op

contact

Of registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image