Ondernemers beboet ten opzichte van werknemers in loondienst

De coronacrisis deelt rake klappen uit in ondernemend Nederland. De eerste bedrijven gaan failliet of hebben faillissement aangevraagd. Overheidssteun moet voorkomen dat nog meer bedrijven zullen omvallen. Echter blijkt in de praktijk dat de financiële steun onvoldoende is om goed mee rond te komen. Veel ondernemers kijken dan ook naar nieuwe mogelijkheden en hopen snel op betere tijden. Ook Melanie Daal van M.E.L. Welness & Academy doet dit. In een interview wordt duidelijk wat er speelt in het hoofd van de jonge onderneemster in de beauty sector.

Interview ondernemers

Melanie Daal is eigenaresse van M.E.L. Welness & Academy dat gevestigd is in Berkel en Rodenrijs. De jonge onderneemster is actief in de medische beauty wereld en is twee jaar geleden als eerste in Nederland een medische welness gestart. Met haar bedrijf biedt Melanie alle nazorg op het gebied van cosmetica na een bepaald ziektebeeld.

“Van het leveren van op maat gemaakte haarwerken tot aan medische en cosmetisch pigmenteren. Buiten deze werkzaamheden leiden wij ook mensen op als erkend leerbedrijf” zegt Melanie.

Bij M.E.L. Welness & Academy gebeurt alles onder één dak om zo een compleet pakket te kunnen bieden aan haar klanten. Met haar bedrijf wilt zij een vertrouwd gevoel geven aan klanten met een prettige sfeer en omgeving. “Wij beperken de zoektocht naar het terug vinden van de uiterlijke kenmerken na een bepaald ziektebeeld”.

Lees ook: "Noodlijdende ondernemers krijgen gratis hulp van studenten"

Coronacrisis ondernemers

Net als tal van andere ondernemers krijgt ook Melanie te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Samen met haar team was zij, van de één op de andere dag, genoodzaakt haar werkzaamheden stil te leggen vanwege het contactverbod. Van de één op de andere dag kwamen er geen inkomsten meer binnen.

Wat doe je dan als beginnende ondernemer zonder financiële reserves na investeringen in het bedrijf? “Dat was even een spannend moment”. Gelukkig volgden er al snel hoopvolle berichten en kondigde het kabinet aan om steun te bieden aan ondernemers in Nederland.

“Daarnaast hadden we in een korte tijd al een hecht klantenkring opgebouwd die er alles aan doen om ons te kunnen steunen en te versterken. Ik ben persoonlijk van mening dat het ook zeer belangrijk is om een hecht team naast je te hebben staan. Samen sta je immers sterk, op verschillende gebieden” aldus Melanie.

Lees ook: "Coronavirus zorgt voor financiële gevolgen ZZP'ers - Bbz uitkering"

Overheidssteun niet toereikend

Ondanks de steun vanuit de overheid merkt de ondernemer toch dat er ondernemers zijn die het niet redden. “Ik vrees dat de overheidssteun voor velen niet voldoende is. Persoonlijk vind ik, dat vooral mensen in onze sector meer steun hadden kunnen krijgen. We moesten per direct onze werkzaamheden stil leggen en werden pas na enige tijd financieel geholpen. Hierdoor zijn er in de tussentijd meer schulden ontstaan. Je begint de crisis meteen met een achterstand die je moet inhalen”.

Sommige ondernemers komen niet in aanmerking voor overheidssteun. “Ondanks de versoepelingen van bestaande regelingen zoals de Bbz regeling, vallen sommigen nog steeds tussen wal en het schip, waardoor ze tegemoetkomingen bijvoorbeeld mislopen”.

“Uiteraard is het voor mensen in loondienst beter geregeld aangezien ze naast hun eventuele salaris ook nog eens bij het UWV kunnen aankloppen. Ze zijn ten alle tijden verzekerd van inkomen. Anderzijds moeten we blij zijn met hetgeen wat we eventueel gaan kunnen krijgen” aldus Melanie.

“Als ondernemer en dus iemand die werkgelegenheid creëert voor werknemers, voel je je weleens beboet”

Positieve punten coronacrisis

Ondanks de harde klap voor haar onderneming, ziet Melanie ook positieve punten van de crisis. “Het is de kunst om van deze bizarre tijden, het te zien als groeiproces en je sterkste punten naar boven te halen. Wij hebben regelmatig als team nog contact middels WhatsApp. Hierin bespreken wij bijvoorbeeld marketingplannen om zo op een andere manier nog omzet te kunnen genereren”.  

“Maar ook spreken we elkaar de moed in wanneer we deze beginnen te verliezen door bijvoorbeeld mindere dagen. Het houdt ons scherp, het laat je anders denken en ondernemen en geeft je ook nu de tijd om het allemaal helder op een rij te zetten en naar de toekomst te kijken.”

Lees ook: "Extra financiële steun voor ZZP en MKB vanuit het kabinet"

Tips voor ondernemers

“Probeer al het negatieve zoveel mogelijk in het positieve om te zetten. Schroom niet om hulp aan te vragen en te aanvaarden. Benut deze tijd goed om je kwaliteiten en ondernemerschap te versterken” aldus Melanie.

M.E.L. Wellness & Academy
Rodenrijseweg 297
2651BS Berkel en Rodenrijs
http://www.MelWellness.nl/

ZEZ uitkering

Ontvang als ZZP'er gratis ZZP opdrachten.

Bouw als opdrachtgever een eigen flexpool zonder de hoge kosten van een bemiddelaar maar wel met de voordelen van de backoffice van een bemiddelaar.

 

Registreer je nu of neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image