verplichte AOV

Verplichte AOV zelfstandigen 

Vanaf de zomer van 2020 dient er een concreet voorstel te liggen voor de verplichte AOV verzekering. Oneerlijke concurrentie met vaste werknemers is de grootste reden van de verplichte AOV. Voor de inhuur van een ZZP’ers hoeft een werkgever immers geen premies af te dragen. Dit maakt een ZZP’er voordeliger voor een werkgever dan een werknemer in loondienst. Voor vakbonden en partijen als de PvdA en GroenLinks gaat met de verplichte AOV een grote wens in vervulling.

Verbond van Verzekeraars

Op dit moment heeft 80 procent van de ZZP’ers zich niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het gros van de zelfstandigen wilt zich liever niet laten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid omdat dit te kostbaar zou zijn. Ook de dekking zou te wensen overlaten. Inmiddels blijkt dat verzekeraars er eveneens niets in zien om zelfstandigen een verplichte verzekering aan te bieden. Verzekeraars zien dit meer als een taak voor het UWV in de vorm van een basisvoorziening.

Het Verbond van Verzekeraars vindt het prima dat er een verplichte AOV komt. Alleen zien zij de verzekeraars een dergelijke verplichting niet uitvoeren. De branchevereniging voor verzekeraars vindt dat de verplichting tegen de gangbare werkwijze ingaat. Verzekeraars willen juist maatwerk afleveren.

De branchevereniging begrijpt het idee van het kabinet. Van de 80 procent van de niet verzekerde zelfstandigen heeft nog eens 41 procent geen buffer om op terug te vallen. Dit maakt deze groep kwetsbaar voor langdurige uitval of ziekte. Woordvoerder van de branchevereniging laat weten dat een uniform verzekeringsproduct niet zal werken voor de 1 miljoen verschillende ZZP’ers uit diverse branches. “Voor de ene ZZP’er is het te krap, voor de ander juist te ruim.” Een dergelijk product ligt volgens het Verbond van Verzekeraars “meer op de lijn van het UWV”.

Lees ook: "Nieuwe ZZP wet: Vervanger voor wet DBA krijgt steeds meer vorm"

 

Acceptatieplicht ZZP verzekering

“Een acceptatieplicht ZZP verzekering lijkt voor de hand te liggen”, aldus minister Koolmees van Sociale Zaken in juni tegen de Tweede Kamer. Koolmees lijkt een belangrijke rol weggelegd te hebben voor verzekeraars. Waar verzekeraars zelfstandigen op leeftijd met een “zwaar beroep” momenteel mogen uitsluiten. Behoort dat in de toekomst tot de verleden tijd.  

De uitspraak werd gedaan enkele weken nadat hij met werkgeversorganisaties en vakbonden tot het pensioenakkoord kwam. Menig ZZP’er stelde dat de vakbonden de verplichte AOV als wisselgeld hebben gebruikt. Volgens hen zou er mogelijk geen akkoord worden bereikt op de onderhandelingen met het pensioenakkoord als de verplichte AOV daar niet in meegenomen zou worden.

De petitie tegen de verplichte AOV van belangenhartiger De Werkvereniging werd 18.000 keer ondertekend door ZZP’ers. Ondertussen is het advies om juist meer in te zetten op preventieve zorg bij ZZP'ers.

Lees ook: "Voorlopig akkoord verplichte verzekering ZZP'ers"

 

Aanhoudende onduidelijkheid

Onder zelfstandigen en verzekeraars heerst dus grote onrust. De FNV bond wilt af van de soms wel honderden euro’s hoge verzekeringspremie. De FNV bond wilt juist een meer inkomensafhankelijke premie voor zelfstandig ondernemers. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de verplichte ZZP verzekering er uit gaat zien.

Tuur Elzinga van vakbond FNV geeft aan om met sociale partners om de tafel te gaan zitten voor de verdere invullen van de verplichte AOV. “We gaan daarover ook in gesprek met alle belangenbehartigers van ZZP’ers.” Verzekeraars zien meer in een basisdekking vanuit het UWV.

Voor de zelfstandigen die wel al een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten is het ook onduidelijk. Het is mogelijk dat de lopende dekking wordt aangepast op de nieuwe verplichte AOV regeling. Het is ook mogelijk dat men niet deel hoeft te nemen aan de collectieve basisdekking.

Wat wel al zeker is, is dat de AOV verzekering die je zelf afsluit een betere dekking zal bieden dan de verplichte AOV. In dat kader is het verstandig de verplichting niet af te wachten. 1ZZP is voor haar leden in gesprek met grote verzekeraars om gunstige collectieve verzekeringen te bedingen.

Lees ook: "Let op voor de btw aangifte 2020. De 8 meest gemaakte fouten in 2019"

Lees ook: "Hypotheek aanvragen voor startende ZZP"ers wordt eenvoudiger"

ZEZ uitkering

Word ook lid van 1ZZP en ontvang gratis ZZP opdrachten!

Registreer je nu. 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image