Steunpakket

Steunpakket 3.0 uitgebreid. TVL, NOW en TOZO verlengd

Het derde steunpakket is op 27 oktober bekendgemaakt door ministers Koolmees van Sociale Zaken, Wiebes van Economische Zaken en Hoekstra van Financiën. In het vierde kwartaal van 2020 komen meer bedrijven en sectoren in aanmerking voor een tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL-regeling). Bovendien komt er een eenmalige uitkering voor de horeca, worden de aanvraagtermijnen voor kredietregelingen verruimd en wordt de Corona-Overbruggingslening (COL-regeling) wederom beschikbaar gesteld voor startups, scale-ups en MKB’ers.

Eenmalige tegemoetkoming in steunpakket

In de primaire plannen zou het steunpakket geleidelijk worden afgebouwd. Daarin werd geen rekening gehouden met de verscherpte corona-maatregelen. De huidige maatregelen raken wederom de sectoren die eerder dit jaar al last hadden van de getroffen corona-maatregelen. 

De horeca ontvangt een eenmalige tegemoetkoming binnen het steunpakket. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de omzet. Gemiddeld gaat het om 2.500 euro dat gebruikt kan worden voor het vergoeden van bederfelijke voedingsmiddelen. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen de sport, cultuur en evenementen sector eveneens aanvullende steun van het kabinet. Het is nog onduidelijk hoe dit eruit gaat zien. 

Lees ook: "Duwt de sterke werkloosheid opnieuw mensen het ZZP schap in?"

TVL-regeling 3 uitgebreid

De TVL-regeling wordt in het steunpakket uitgebreid om bedrijven te compenseren in de vaste lasten. De TVL-regeling was oorspronkelijk voor MKB’ers die direct getroffen werden door de corona-maatregelen. De steun was initieel bedoeld voor bedrijven in bijvoorbeeld de cultuur en recreatie sector. Per heden geldt de regeling voor alle bedrijven waarbij de vaste lasten hoger liggen dan 3.000 euro en een omzetverlies lijden van minimaal 30 procent in plaats van 20 procent. De beperking op basis SBI-codes vervalt daarmee tijdelijk. Het maximale bedrag dat aan subsidie kan worden ontvangen wordt verhoogd van 50.000 euro naar 90.000 euro per 3 maanden. 

Daarnaast krijgen ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche, middels dit onderdeel binnen het steunpakket, hulp indien zij niet de 30 procent omzetverlies passeren. Deze regeling wordt nog verder uitgewerkt door het kabinet. TVL aanvragen kan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling is verlengd tot en met juni 2021.

Lees ook "TOZO vaak nog niet uitgekeerd. Termijn verschilt per gemeente"

NOW-regeling 3

De NOW-regeling, voor bedrijven de meest prominente regeling binnen het steunpakket, blijft ongewijzigd. Bedrijven die meer dan 20 procent omzetverlies lijden, kunnen rekenen op een vergoeding van maximaal 80 procent van de loonkosten. Vanaf 1 januari 2021 wordt de vergoeding binnen de NOW-regeling verder afgebouwd. De tegemoetkoming in de loonkosten wordt elke 3 maanden met 10 procent minder. Het kabinet overweegt of het afbouwen van de NOW 3 niet te vroeg komt. 

Oorspronkelijk duurt de NOW 3 tot juni 2021 en moet elke 3 maanden opnieuw worden aangevraagd. De NOW 3 kan naar verwachting vanaf 16 november 2020 bij UWV worden aangevraagd. Mochten werknemers worden ontslagen omwille van economische redenen, ontvangt het bedrijf geen verlaging meer van de NOW-compensatie. Het bedrijf is wel verplicht werknemers te helpen met omscholing of bijscholing. Mocht dit niet gebeuren, riskeert het bedrijf een boete van 5 procent op de NOW-subsidie.

Lees ook: "WHOA aangenomen. Snel intreding nieuwe faillissementswet

Tozo-regeling 3 krijgt (nog) geen vermogenstoets

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is verlengd tot eind juni 2021. De Tozo-regeling 3 voor ZZP’ers krijgt per 1 oktober (nog) geen vermogenstoets. De vermogenstoets is uitgesteld tot 1 april 2021.

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en back office software

Rechtstreeks contact binnen een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Ik help je graag verder

contact

Registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image