Tozo 3

Vermogenstoets voor ZZP'ers bij coronasteun 3.0

Zelfstandigen die door de coronacrisis in financieel zwaar weer verkeren, kunnen rekenen op verlenging van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo-regeling). Er geldt een aanvullende voorwaarde voor de Tozo 3. Eerder in de Tozo 2 werd de partnertoets ingevoerd. In de Tozo-regeling 3 zal daar bovenop nog een vermogenstoets plaatsvinden.

Lees ook: "NOW 3 en TVL aanvragen? Verwachtingen van de verlengde regelingen"

Tozo-regeling verlengd

De huidige Tozo-regeling loopt af op 1 oktober. Het kabinet is nog in gesprek over de inhoud van een aantal aspecten binnen de financiële steun voor ZZP’ers. Desalniettemin is al wel duidelijk dat Tozo 3 soberder zal worden dan Tozo 2.

Eén van de versoberingen zijn de vermogenstoets. Zelfstandigen kunnen er alvast rekening mee houden dat zij geen recht hebben op een uitkering als ze beschikking hebben over eigen financiële middelen.

Lees ook: "Dit weten we over besluit nieuw noodpakket 3.0 coronavirus"

Tozo 3

De nieuwe Tozo krijgt een langere looptijd dan de voorgaande regelingen. Het is de bedoeling dat de nieuwe Tozo in ieder geval tot 1 juli van kracht blijft. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkend dat in veel gevallen bedrijven niet overeind kunnen blijven. Wel blijft het doel zoveel mogelijk bedrijven te redden en banen te behouden.

Lees ook: "Veel ZZP’ers binnen drie maanden door financiële buffer heen"

Verlengde Tozo onuitvoerbaar

Volgens de ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland (ONL) is de partnertoets en de vermogenstoets onuitvoerbaar. Het kabinet wilt op deze manier voorkomen dat de kosten nog verder oplopen.

ONL geeft in een interview met BNR aan dat gemeenten het heel lastig vonden om de Tozo-regeling 1 en 2 uit te voeren. Het wordt voor gemeenten een uitdaging om de Tozo 3, inclusief vermogenstoets uit te voeren. Hans Biesheuvel van ONL zegt: 'Dit signaal geven ze zelf af, dus dat neem ik heel serieus.'

Lees ook: "Veel ZZP’ers binnen drie maanden door financiële buffer heen"

ZZP steun

Het is voor ZZP’ers moeilijk aanpassen door de eigenzinnigheid van de aanhoudende coronacrisis. Hans Biesheuvel begrijpt de economische belangen binnen de coalitie. Alleen moeten ondernemers meer tijd krijgen en moet er gewaakt worden over de ruim een miljoen ZZP'ers in Nederland.

Lees ook: "ZZP'ers worden geld afhandig gemaakt bij aanvraag Tozo"

ZZP'ers omscholen

Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan de Nyenrode Universiteit vindt dat we ons kunnen afvragen hoe lang bepaalde sectoren die getroffen zijn door de crisis, blijven steunen. Volgens de hoogleraar moet het kabinet meer de aandacht plaatsen op het omscholen van zelfstandigen naar branches waar werknemers harder nodig zijn. Juist daarvoor moet een pakket komen vindt Jaap Koelewijn.

ZEZ uitkering

Op zoek naar (tijdelijke) professionals?

Bouw je eigen flexpool en beheer ze in je persoonlijke web-based back office

Ik help je graag verder!

ZZP gezocht

Neem vrijblijvend contact met mij op

contact

Of registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image