Tozo

Gemeenten vaak te laat met uitbetalen Tozo

Uit onderzoek van BNR blijkt dat bijna 60 procent van 125.000 ondernemers nog op uitkering van de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) wacht. De werkelijke wachttijd op de uitkering van de speciale regeling voor ondernemers verschilt per gemeente. Dit blijkt uit een rondgang van BNR.

Lees ook: "NOW 3 en TVL aanvragen? Verwachtingen van de verlengde regelingen"

Tozo termijn

De Tozo geldt voor zelfstandig ondernemers, waaronder ZZP’ers, die door de coronacrisis in financieel zwaar weer verkeren. De uitkering is bedoeld om in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Het aanvragen verloopt via de woongemeente. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je aanvragen indienen voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal.

De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen voor maximaal 3 maanden aan tot het sociaal minimum. Om hiervoor in aanmerking te komen dient je inkomen te zijn gedaald tot onder bijstandsniveau als gevolg van de coronacrisis. Als je bedrijf in liquiditeitsproblemen is geraakt kun je beroep doen op een lening voor bedrijfskapitaal.

lees ook: "ZZP'ers worden geld afhandig gemaakt bij aanvraag Tozo"

Tozo aanvragen

De meeste aanvragen voor de Tozo vinden plaats in de gemeente Amsterdam. Alleen al in de hoofdstad zijn er ruim 45.000 aanvragen gedaan op de speciale regeling voor zelfstandig ondernemers. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam bijna 22.000 ZZP’ers en andere ondernemers een voorschot uitbetaald.

Lees ook: "Nieuwe Tozo regeling sluit per 1 juni ruim een derde ZZP’ers uit"

Tozo uitstel op bijstand

De wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam heeft in een interview met BNR aangegeven blij te zijn met de Tozo-regeling. Echter maakt wethouder Rutger Groot Wassink zich ook zorgen over de positie van freelancers en ZZP’ers. De wethouder vraagt zich af wat er gebeurt nadat de periode van 3 maanden is verlopen.

'Misschien moet de Tozo nog wel worden verlengd, maar wat daarna?

Omdat er geen partnertoets en geen inkomenstoets is, bestaat het risico dat veel mensen in de toekomst geen recht meer hebben voor bijstand.

Tozo regeling verlenging

Volgens de wethouder wordt er binnenskamers over de verlenging van Tozo gesproken. Het is onwaarschijnlijk dat eind mei alle maatregelen voorbij zijn. In Amsterdam ziet men een verdrievoudiging van het aantal bijstandsaanvragen. Als de termijn van de Tozo verloopt zal een grote groep mensen een aanvraag doen voor bijstand. Daarnaast loopt ook de kortlopende WW (Werkloosheidswet) af.  

Lees ook: "NOW 3 en TVL aanvragen? Verwachtingen van de verlengde regelingen"

Tozo andere gemeenten

Aad Swijen, Hoofd van de afdeling Naleving van de gemeente Zaanstad geeft aan dat de termijn van uitkeren verschilt per gemeente omdat besluitvorming over de regeling snel heeft plaatsgevonden. Het heeft tijd nodig om de Tozo te implementeren en om ambtenaren te trainen.

Daarentegen is de gemeente Den Haag voorzichtiger met het uitbetalen van de speciale regeling voor zelfstandig ondernemers. De wethouder van Sociale Zaken in Den Haag geeft aan achteraf teleurstellingen te willen voorkomen. In deze gemeente vindt vooraf meer controle plaats.

De wethouder, Bert van Alphen denkt net als zijn collega in Amsterdam dat verlenging van de Tozo regeling moet komen. Inmiddels weet men ook dat er met enige regelmaat gefraudeerd wordt. Echter zijn vooralsnog geen cijfers bekend omtrent fraude.

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en backoffice software voor het opbouwen van een flexpool

Rechtstreeks contact binnen een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Nu nog geen professional nodig?

Wij helpen je graag vrijblijvend goed voor te bereiden voor de toekomst!

contact

Registreer je nu gratis!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image