Veranderingen voor ZZP’ers in 2020

Regelmatig vinden er veranderingen voor ZZP’ers plaats: zo ook in 2020. Deze (wets)wijzigingen hebben uiteindelijk ook impact op jouw boekhouding. En dus is het verstandig om goed op de hoogte te zijn! Cijfermeester Marc van Paperdork zet daarom de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Een nieuw BTW-nummer voor ZZP’ers

Als het goed is heeft iedere zelfstandige hem inmiddels op de deurmat gehad: de blauwe brief met een nieuw BTW-nummer. Je nieuwe BTW-nummer (ook wel btw-id) gebruik je vanaf 2020 in al je communicatie. Denk aan je website, facturen of eventueel briefpapier. Let wel op: gooi ook je oude BTW-nummer niet weg! Deze heet vanaf nu je ‘omzetbelastingnummer’, en heb je nog nodig voor de communicatie met de Belastingdienst. Zorg er dan ook voor dat jouw eventuele boekhouder beide nummers heeft.

Inkomstenbelasting: terug naar twee schijven

Waar de Belastingdienst vroeger altijd met vier schijven werkte bij de Inkomstenbelasting, is dat nu teruggebracht naar twee. En dat is fijn! Het maakt de belastingaangifte namelijk een stuk overzichtelijker. Daarnaast valt dit voor de meeste mensen gunstig uit: en dat betekent minder belasting betalen ?.

Voor de echte cijfernerds: dit zijn de Belastingtarieven voor 2020 (mensen zonder AOW):

Belastbaar jaarinkomen Belastingtarief 
€ 0 t/m € 68.507  37,35%
€ 68.507 of meer 49,50%

De verlaging van de zelfstandigenaftrek

Financieel minder gunstig is de verlaging van de zelfstandigenaftrek. Over een kleine 10 jaar moet deze verlaagd zijn naar €5.000. Dat gaat geleidelijk. Op dit moment bedraagt de aftrek nog €7.280. Dat wordt in 2020 teruggebracht naar €7.030. De belangrijkste indicatie om wel of niet van deze regelingen gebruik te mogen maken, is om te kijken of je voldoet aan het urencriterium. 

De bijtelling van elektrisch rijden gaat omhoog

Het rijden van een elektrische auto wordt er helaas in 2020 niet goedkoper op. Voor auto’s die in 2020 nieuw op de weg komen gaat de bijtelling naar 8%. Voorheen was dat 4%. Dit percentage geldt over de eerste €45.000 aan (catalogus)waarde van je auto. Is jouw auto nog een beetje duurder dan dat? Dan betaal je over de resterende waarde 22% bijtelling.

Een fiets op de zaak

Fiets je veel? Dan kan dit gunstig voor je zijn! Vanaf 2020 geldt er namelijk ook een bijtellingsregeling voor je fiets. Huh, bijtelling op een fiets? Jazeker! Wanneer je een fiets op de zaak zet en deze ook privé gebruikt dan betaal je 7% bijtelling over de cataloguswaarde van de fiets. Benieuwd wat het je dan nog gaat kosten? Check dit voor de zekerheid even met jouw boekhouder. 

De nieuwe Kleineondernemersregeling (KOR)

De KOR gaat op de schop. Maar eigenlijk wordt de regeling juist begrijpelijker! In 2020 gelden 3 voorwaarden om in aanmerking te komen voor de KOR: je bent btw-ondernemer, je omzet is lager dan €20.000 per jaar en je bent gevestigd in Nederland. Als je hieraan voldoet, dan kun je worden vrijgesteld van BTW (en de bijbehorende aangifte). Hoor je dit nu pas voor het eerst? Niet erg, maar dan kun je pas per 1 april gebruikmaken van deze regeling. Om voor heel 2020 gebruik te maken had je je namelijk voor 20 november 2019 al moeten aanmelden. Als jij denkt dat je mogelijk aan de voorwaarden voldoet, dan is het handig om dit bij je boekhouder te melden. De KOR is namelijk niet altijd voordelig.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

De overheid wil het liefst alle ZZP’ers verplichten om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Dat gaat alleen nog niet zo makkelijk. Vanuit ZZP’ers is er namelijk veel weerstand. Dat heeft ervoor gezorgd dat er nog geen wet is aangenomen, en dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering momenteel nog niet verplicht is. Maar: het zou zomaar kunnen dat deze wet er in de loop van 2020 toch komt. Houd hier dus alvast rekening mee. En mocht je een verzekering afsluiten, vergeet deze dan ook in je administratie niet!

Verder vooruitkijken

Oké, 2020 moet nog van start gaan. Maar het is altijd goed om als ondernemer al wat verder vooruit te kijken. We geven alvast een tipje van de sluier van de wijzigingen die je voor 2021 kunt verwachten:

  • Er wordt een minimum uurtarief voor ZZP’ers ingesteld van €16 exclusief BTW. Vraag je minder dan dat? Dan ziet de Belastingdienst dit als een vorm van loondienst.
  • Is je uurtarief juist hoger dan €75? Dan kun je mogelijk een zelfstandigenverklaring aanvragen. Het voordeel hiervan is dat je met je werkgever kunt overleggen dat je als zelfstandige werkt. En daardoor loop je geen risico op naheffingen.
  • Zit je ergens tussen de €16 en €75? Dan is de opdrachtgeversverklaring voor jou van toepassing. De exacte invulling hiervan is nog onduidelijk. Het komt erop neer dat een opdrachtgever hierin de relatie met een ZZP’er kan vastleggen. Wederom om zeker te weten dat het bedrijf met een ZZP’er te maken heeft en zo naheffingen voorkomt.

Hulp bij wijzigingen

Vind je de wijzigingen maar ingewikkeld of weet je niet goed hoe je ze voor jouw onderneming wilt inzetten? Je bent niet de enige, hoor! Een boekhouder kan je hier goed bij helpen.

Bij Paperdork betaal je hiervoor een vast bedrag per jaar en kun jij onbeperkt vragen stellen aan Marc. Daarnaast zorgt Marc voor al jouw aangiftes.

logoPNG

Detox van je boekhouding. Focus op je onderneming - Paperdork

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image