AOV

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een aparte AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) voor ZZP’ers is in strijd met het Europees recht. Dit concludeert de Werkvereniging op basis van een juridische analyse die is uitgevoerd in opdracht van deze belangenorganisatie. 

Verplichte AOV 2020

Vorig jaarheeft minister Wouter Koolmees, samen met werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties, een akkoord bereikt betreft een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Dit akkoord is een onderdeel van het pensioenakkoord. 

Verplichte AOV ZZP

De Werkvereniging heeft laten toetsen of de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering wel conform de Europese wetgeving mogelijk is. Uit het onderzoek is gebleken dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die uitsluitend voor ZZP’ers geldt, in strijd is met de Europese wet. In principe staat de Europese wetgeving boven de Nederlandse wet. De Werkvereniging, die is een grote belangenorganisatie voor zelfstandigen en andere modern werkenden. 

ArbeidsongeschiktheidsverzekeringZZP 2021

Volgens Roos Wouters van de Werkvereniging is het voorstel in het pensioenakkoord niet houdbaar als het wordt beoordeeld aan de Europese Dienstenrichtlijn en het EU-Werkingsverdrag. De Werkvereniging heeft laten kijken naar deze Europese wetgeving. 

AOV verplicht

De conclusie is dat een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers een ongerechtvaardigde belemmering voor de vrijheid van vestiging en het vrij verrichten van diensten vormt. Volgens Wouters blijkt overigens ook dat dit inbreuk maakt op de grondrechtelijke vrijheid van ondernemerschap. Dit blijkt vastgelegd in het EU-handvest. 

ZZP’ers tegen verplichte AOV

Uit een enquête van de Werkvereniging blijkt dat bijna 80 procent van de zelfstandigen niet zit te wachten op een verplichte AOV. Om juridische procedures te vermijden, wilt de Werkvereniging dat het Kabinet dit voorstel van tafel haalt. 

De belangenorganisatie vindt het bizar dat zij niet betrokken zijn geweest bij de gesprekken over het pensioenakkoord. Dit is in een achterkamertje besloten door de sociale partners, die blijkbaar in de ZZP’er een gemeenschappelijke vijand hebben gevonden”.

ZEZ uitkering

Op zoek naar (tijdelijke) professionals?

Bouw je eigen flexpool en beheer ze in je persoonlijke web-based back office

Ik help je graag verder!

ZZP gezocht

Neem vrijblijvend contact met mij

contact

Of registreer je nu gratis.

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image