Verplichte verzekering ZZP'ers

Verplichte verzekering ZZP'ers

Het is voor de overheid en sommige werkgevers al jaren een doorn in het oog. ZZP'ers die aan het werk gaan zonder verzekering. Het kabinet Rutte is in gesprek met werkgevers over het verplicht stellen van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ZZP'ers. De linkse oppositie partijen willen al langere tijd de AOV verplicht wordt voor het groeiend aantal ZZP'ers. 

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat ruim 80 procent van de ZZP'ers en freelancers in Nederland niet spaart voor een pensioen en onverzekerd door het leven gaat tegen arbeidsongeschiktheid. Binnen het kabinet en andere partijen worden de ZZP'ers steeds vaker 'een sociale tijdbom' genoemd.

Arbeidsongeschiktheid 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet eerder een onderwerp ter discussie gekomen omdat D66 en VVD er twijfels over hebben. De VVD twijfelt over de kosten voor de zelfstandigen en D66 wilt dat de zelfstandigen zelf mogen beslissen over wel of geen verzekering. 

De partijen zien in dat het bij minder verdienende ZZP'ers het problemen kan opleveren. Denk aan ZZP'ers zoals pakketbezorgers, schoonmakers en verzorgenden. Veel zelfstandigen komen daarnaast niet in aanmerking voor een verzekering vanwege ziekte of leeftijd. 

Pensioen

Een groot aantal pensioenfondsen krijgt het niet voor elkaar om genoeg reserves op te bouwen. Na publicering van de kwartaalcijfers van de pensioenfondsen is de roep om een pensioendeal nog groter geworden. 

Miljoenen mensen zullen worden gekort op hun (opgebouwde) pensioen en (uitbetaalde) uitkering als hier geen oplossing voor gaat komen. Om dit niet zo ver te laten komen, is er een akkoord nodig in de onderhandelingen tussen het kabinet, de bonden en de werkgevers.

Zware beroepen

Ook de roep om het vervroegen van de pensioengerechtige leetijd voor zware beroepen wordt groter. Mensen die in de bouw, verzorging en transport werken moeten eerder kunnen stoppen met werken vanwege het zware werk. Het kabinet moet daar geld voor vrij gaan maken.

Premier Rutte en minister Koolmees praten volgende week verder met bonden en werkgevers. Premier Rutte heeft aangegeven nog niets te willen zeggen over de onderhandelingen.

"Je moet een broedende kip niet storen, zeker niet in deze Paastijd."

Collectieve verzekeringen voor ZZP'ers

1ZZP is met verzekeraars in gesprek voor het aanbieden collectieve verzekeringen.  

 

Lees ook: ZZP Rechtsbijstandsverzekering

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image