Versobering zelfstandigenaftrek

Aanpak zelfstandigenaftrek 

Vanaf 2020 zal de zelfstandigenaftrek flink verminderd worden. Het plan van het kabinet is om het belastingvoordeel voor ZZP’ers, in 10 jaar tijd te verlagen naar 5000 euro in plaats van de huidige 7280 euro. Met de aftrek in de huidige vorm hoeven ZZP’ers over de eerste 7280 euro geen belasting te betalen. Het kabinet wilt hiermee de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en medewerkers in loondienst verder verkleinen. Daarnaast moeten middeninkomens erop vooruit gaan waardoor de MKB eveneens geraakt wordt.


ZZP’er en MKB’er worden geraakt

Het plan van het kabinet dat de ZZP’er raakt in haar belastingvoordeel is eerder opgenomen in het regeringsakkoord. Het geld dat overblijft door de versobering van de zelfstandigenaftrek moet er voor gaan zorgen dat een deel van de 3 miljard euro aan lastenverlichting voor inwoners in Nederland betaald wordt. De lastenverlichting voor burgers wordt momenteel voor een deel betaald door bedrijven.

De verlaging van het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting zal een jaar later worden doorgevoerd dan eerder de bedoeling was. Bedrijven gaan nu dus meer winstbelasting betalen dan eerder afgesproken was. In 2021 gaat het hoogste tarief alsnog omlaag, echter wel minder dan eerder gedacht.

Door de maatregelen door te voeren voorziet het kabinet een gemiddelde stijging van 2 procent van de koopkracht. Hiermee wilt het kabinet met name de middeninkomens tegemoetkomen. Werkgevers tonen begrip voor de maatregel alleen geven echter wel aan dat tienduizenden kleine en middelgrote bedrijven hiermee flink geraakt zullen worden.

 

Schijnzelfstandigheid

Het idee van de zelfstandigenaftrek was ooit in het leven geroepen om het voor de ZZP’ers eenvoudiger te maken om pensioen op te bouwen en verzekeringen te betalen. Zelfstandigen kunnen bij de belastingaangifte het bedrag aftrekken van de winst. Men hoeft dan minder belasting betaalt te worden door de zelfstandige.

Vakbonden hebben aangegeven het belastingvoordeel als een vorm van staatssteun te zien. De maatregel moet er voor gaan zorgen dat de fiscale verschillen tussen medewerkers in loondienst en ZZP’ers minder worden. Minister Koolmees wilt met de maatregel ook het aantal schijnzelfstandigen terugdringen.

Vakbonden: "Oneerlijke concurrentievoordeel"

 

ZZP’er aan het woord

De vakbonden vinden dat ZZP’ers een oneerlijke concurrentievoordeel hebben. Een ZZP’er van 1ZZP zegt het volgende: “Het is erg vervelend dat er steeds maar weer naar de vakbonden geluisterd wordt. Het concurrentievoordeel is onzin. Kijk naar het feit dat er voor ZZP’ers geen vangnet is, de hoge kosten voor AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering), pensioen, ziektekosten en andere ZZP verzekeringen.

 

Lees ook: "ZZP'ers mogen collectieve prijsafspraken maken van ACM"

Lees ook: "Nieuwe ZZP wet: Vervanger voor wet DBA krijgt steeds meer vorm"

Lees ook: "Bezorgdheid bij ZZP verpleegkundige door komst van Wet BIG 2"

Lees ook: "Uniek en toegankelijk platform zorgt voor verbinding

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen of zoek je naar ZZP'ers?

Vind nu de juiste ZZP'er zonder tussenkomst van een dure bemiddelaar!

Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op socialmedia 

    

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image