Telemarketing

Telemarketing moet stoppen bij ZZP'ers

In een eerder artikel gaven wij al aan dat het aantal ZZP'ers in Nederland explosief aan het groeien is. Alleen al in het jaar 2018 kwamen er maar liefst 169.000 zelfstandigen bij. De verwachting was al dat de groei voor de komende jaren zou blijven aanhouden. De Kamer van Koophandel (KvK) heeft de cijfers voor het eerste halfjaar van 2019 bekendgemaakt. Het gros van de groep is blij met de overstap van loondienst naar ondernemerschap. Echter geeft men steeds vaker aan last te hebben van de verkoop van producten door Telemarketing bedrijven. Telemarketing bedrijven kopen veelvuldig de gegevens op van de KvK. Met name beginnende ondernemers ervaren veel last van aanhoudende en dringende telefonische verkopers. Eind vorig jaar werd bekend dat de KvK stopt met de lucratieve verkoop van de contactgegevens van ondernemers. Staatssecretaris Mona Keijzer heeft bekend gemaakt een wetsvoorstel in te dienen dat ervoor moet zorgen dat ondernemers geen last meer krijgen van Telemarketing.

Lees ook: "Verkoop ZZP contactgegevens Kamer van Koophandel stopt per 1 juni 2019"

Aanhoudende groei zelfstandig ondernemers

Ondanks ingevoerde wetswijzigingen en wetsvoorstellen, blijft het ondernemerschap populair onder Nederlanders. Als reden geeft men vaak op te genieten van de mate van vrijheid, het uurtarief en eigen baas te zijn. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018 zijn er in 2019 meer starters bijgekomen waaronder fulltime en parttime ZZP'ers.

  • Acht procent meer fulltime ZZP'ers ten opzichte van 2018;
  • Vijfentwintig procent meer parttime ZZP'ers ten opzichte van 2018;
  • MKB 604 meer ten opzichte van 2018.

Een parttime zelfstandige doet het werk vaak naast een vaste baan en geeft bij de inschrijving bij de KvK in het Handelsregister aan minder dan 15 uur per week bezig te zijn met de onderneming. Het totaal van midden- kaderbedrijven (MKB) komt met de groei ten opzichte van vorig jaar op 442.529 totaal. Op 1 juli waren er 1.956.396 ondernemingen ingeschreven in het register van de KVK

Merendeel van de startende ondernemers blijken in de (internet)detailhandel te werken. Het aantal daar groeide maar liefst met 43 procent opgevolgd door de horeca met 22 procent. De Kamer van Koophandel registreerde in het eerste halfjaar van dit jaar 11 procent meer starters, 6 procent minder stoppers en 1 procent meer faillietverklaringen dan in het eerste halfjaar van vorig jaar.

Startende ondernemer en Telemarketing

Onder het totaal aantal ondernemers in Nederland blijken beginnende ondernemers en met name ZZP'ers doel voor Telemarketeers en fraudeurs. De zelfstandigen ontvangen vaak aanbiedingen, spookfacturen en worden veelvuldig gebeld door verkopers. Belangenorganisaties geven hun zorgen al langer aan. Nu lijkt het erop dat staatssecretaris Mona Keijzer actie gaat ondernemen door een wetsvoorstel in te dienen. Haar wetsvoorstel moet ervoor gaan zorgen dat ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een ZZP'er of eenmanszaak, niet meer last gevallen mogen worden door Telemarketeers. Deze groep zal dan alleen nog benaderd mogen worden als er uitzonderlijk toestemming is gegeven. Daarnaast mogen Telemarketeers niet meer anoniem bellen en moet het telefoonnummer zichtbaar zijn.
 

KvK stopt met verkoop contactgegevens

In een eerder artikel hadden wij al aangegeven dat de KvK per 1 juli stopt met de verkoop van contactgegevens van ZZP'ers. De KvK maakt hier jaarlijks een winst op van maar liefst 1,1 miljoen euro. Telemarketeers maakten hier dus veelvuldig gebruik van voor de verkoop van hun product tot ergernis van de zelfstandige. 

Het stoppen van de verkoop van de telefoongegevens is een eerste stap naar meer rust voor met name startende ondernemers. Het wetsvoorstel van staatssecretaris Keijzer is een volgende stap die ergernissen verder moet doen stoppen. 

 

ZEZ uitkering

Eenvoudig een ZZP flexpool bouwen? Lees hoe het werkt 

en registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet


Lees ook: "Nieuwe ZZP wet: Vervanger voor wet DBA krijgt steeds meer vorm"

Lees ook: "Massaal verzet verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering"

Lees ook: "Uniek en toegankelijk platform zorgt voor verbinding"

Lees ook: "Als ZZP'er een werktuimte thuis, externe kantoor of flexwerkplek"

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image