Onveilig

Werknemers en ZZP'ers voelen zich onveilig op de werkvloer

Uit onderzoek van de vakbonden FNV en CNV blijkt dat een grote groep werknemers zich niet veilig voelt op de werkvloer. Dit gevoel is ontstaan door de komst van het coronavirus. Werknemers geven aan dat werkgevers onvoldoende beschermingsmaatregelen nemen. In de zorgsector klagen werknemers en ZZP’ers over een gebrek aan beschermingsmiddelen. Daar komt bij dat het voor velen onduidelijk is welke preventierichtlijnen er worden gehanteerd.

Onveilig gevoel op de werkvloer

In de peiling van FNV Zorg & Welzijn geeft maar liefst 30 procent aan zich veilig te voelen tijdens de werkzaamheden. Dit percentage komt voort uit de reactie van circa 5.600 werknemers in de zorg. Dit is een flinke daling met twee weken eerder. Toen bleek nog maar liefst 50 procent zich veilig te voelen op de werkvloer.

Veel organisaties maken zich ernstig zorgen over het gebrek aan beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan mondkapjes en veiligheidsbrillen. Vaak ontbreekt het ook aan de communicatie en verstrekken van informatie.

Onveilig gevoel door coronavirus

Niet alleen de FNV heeft onderzoek gedaan naar het gevoel van veiligheid op de werkvloer, dit blijkt ook uit onderzoek van Maurice de Hond. Ruim een kwart van de 2.000 ondervraagde werknemers geeft aan dat er onvoldoende beschermende maatregelen zijn getroffen door de werkgever.

Maar liefst 35 procent van de werkenden binnen de zorgsector voelt zich onveilig op de werkvloer. Hiermee staat deze sector bovenaan de peiling. Echter heerst dit gevoel niet alleen in de zorg. Ook in de retail, beveiliging, schoonmaak, bouw en transport heerst eveneens hetzelfde gevoel.

Coronavirus zorgsector

Binnen de zorgsector heerst veel onrust vanwege onduidelijkheid over preventierichtlijnen en protocollen. Omdat er weinig wordt getest op het coronavirus heerst er ook onzekerheid bij collega’s en cliënten. Veel werkgevers gaan divers om met de RIVM richtlijnen. Vaak worden er eigen maatregelen opgesteld. De ene zorgorganisatie geeft aan dat een werknemer thuis moet blijven bij een verkoudheid, de ander geeft aan dat de werknemer thuis mag blijven bij koorts.

In de praktijk gaan zorgprofessionals met een beperkt aantal beschermingsmaterialen aan de slag. De gezondheid van de werknemer is in deze heel belangrijk omdat juist deze groep het virus snel kan verspreiden. In de praktijk probeert men zoveel mogelijk de anderhalve meter afstand te hanteren. Echter is dit in de praktijk niet altijd haalbaar.

Correcte beschermingsmiddelen zoals goede spatbrillen, correcte mondkapjes en desinfectie middelen, blijken onvoldoende van voorradig. Men spreekt van een ernstig landelijk tekort. Daarnaast bieden veel beschermingsmiddelen die in omloop zijn onvoldoende bescherming. Blijkt uit een enquête van NU’91. Ten tijden van covid-19 is het raadzaam in te zetten op preventieve zorg.

FNV en CNV

Zowel de FNV als de CNV laten weten dat werknemers in de zorg graag zouden zien dat er meer getest wordt op het coronavirus. En dan met name op de plekken waar geen beschermingsmateriaal is. Volgens de vakbonden worden er onveilige situaties gecreëerd voor cliënten, patiënten en werknemers. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe besmettingen.

ZEZ uitkering

Ontvang als ZZP'er gratis ZZP opdrachten.

Bouw als opdrachtgever een eigen flexpool zonder de hoge kosten van een bemiddelaar maar wel met de voordelen van de backoffice van een bemiddelaar.

 

Registreer je nu of neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image