Betalingstermijn

Wettelijke betalingstermijn bedrijven 2020 terug naar dertig dagen

Staatssecretaris Monica Keijzer (Economische Zaken) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), dienen een wetswijziging in om de wettelijke betalingstermijn te verlagen naar 30 dagen. Grote bedrijven mogen nu nog een wettelijke betalingstermijn van 60 dagen hanteren aan hun leveranciers in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Lees ook: "Tozo vaak nog niet uitgekeerd. Termijn verschilt per gemeente"

Wettelijke betalingstermijn artikel

Het kabinet gaf vorig jaar al aan dat de wettelijke betalingstermijn zou worden gehalveerd als grote bedrijven niet sneller zouden gaan betalen. Uit onderzoek is gebleken dat sommige bedrijven, sinds de invoering van de betalingstermijn van 60 dagen in 2017, de betalingen verder gingen oprekken.

Dit geldt ook voor bedrijven die voorheen ruimschoots op tijd betaalden. In de zomer van 2017 werd een factuur nog betaald op gemiddeld 39 dagen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de betalingen gestegen naar 41 dagen. In het tweede kwartaal blijkt de gemiddelde betaling verder uit te lopen naar 41,4 dagen

'Rekeningen worden steeds later betaald in plaats van eerder'

Wet betalingstermijn grote bedrijven

De huidige betalingstermijn van 60 dagen komt voort uit een initiatiefwet die in 2017 door de Tweede Kamer werd aangenomen. Het ministerie van economische zaken was toen geen voorstander van de wet. Veel ZZP’ers en midden- en klein bedrijven hebben tijdens de coronacrisis last van de ruime betalingstermijn.

Ook MKB-Nederland zag weinig perspectief in de wet. Volgens MKB-Nederland heeft de wet haar doel niet bereikt. MKB-Nederland ziet al sinds de invoering van de Wet op de betaaltermijnen, betalingen verder oplopen. “Met de invoering van deze wet zal 60 dagen juist de norm zou worden”.

Lees ook: "Wat is een factuur"

Wet op de betaaltermijnen

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof vindt dat de betalingstermijnen gelijk getrokken moeten worden met de overheid. Bij de overheid geldt al langer een betalingstermijn van 30 dagen. Volgens Jacco Vonhof is dit belangrijk voor de positie van het MKB.

Ondernemers sturen niet zo snel een incassobureau naar hun grootste klanten uit angst om de klant kwijt te raken. De wetswijziging gaat waarschijnlijk dit najaar in consultatie. Daarna moeten de Eerste en Tweede Kamer er nog mee akkoord gaan.

ZEZ uitkering

Op zoek naar (tijdelijke) professionals?

Bouw je eigen flexpool en beheer ze in je persoonlijke web-based back office

Ik help je graag verder!

ZZP gezocht

Neem vrijblijvend contact met mij

contact

Of registreer je nu gratis.

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image