WHOA

Faillissementswet (Wet homologatie onderhands akkoord) aangenomen

De nieuwe faillissementswet, de WHOA (Wet homologatie onderhands akkoord) zal vanaf oktober van kracht gaan. De nieuwe wet maakt het voor bedrijven mogelijk om faillissement te voorkomen. Het wordt voor de schuldeiser minder makkelijk om herstructurering tegen te houden. Voor sommige bedrijven zal de Wet homologatie onderhands akkoord als een warm welkom worden ervaren.

Lees ook: "Dit weten we over besluit nieuw noodpakket 3.0 coronavirus"

WHOA wetsvoorstel akkoord

Stel je eens voor; jouw bedrijf presteert financieel goed en is levensvatbaar dankzij de positieve operationele resultaten. Echter heeft je bedrijf nog altijd last van een hoge schuldenlast vanuit het verleden. Je wilt met je schuldeisers tot een regeling komen. Los van faillissement of surseance (uitstel van betalen) kan dat alleen door akkoord te komen met je schuldeisers aan de hand van hun vrijwilligheid. Voorwaarde is dat alle schuldeisers mee doen met het akkoord. Doet één niet mee, dan blokkeert daarmee het akkoord. Een regelmatig voorkomende casus in de praktijk. Je eigen faillissement aanvragen of uitstel van betalen via de rechter afdwingen zijn dan de overgebleven opties. Met de WHOA komt hier verandering in.

Lees ook: "Zelfstandigenaftrek voor zelfstandigen sneller verlaagd vanaf 2021"

WHOA Tweede Kamer

Meer dan vijf jaar is er gewerkt aan de Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Vanaf oktober 2020 zal de nieuwe faillissementswet in werking treden. Met het intreden van de WHOA kunnen bedrijven die failliet dreigen te gaan een dwangakkoord opleggen aan schuldeisers en aandeelhouders. Hiermee wordt faillissement van het bedrijf voorkomen met als doel het behouden van waarde. De wet is uitsluitend bedoeld voor ondernemingen. De wet geldt niet voor particulieren, banken en verzekeraars.. 

Lees ook: "Versobering zelfstandigenaftrek ZZP'ers, ook MKB niet ongeschonden"

WHOA faillissementswet 

Tot oktober was er geen dergelijke regeling kon een schuldsaneringsakkoord alleen bereikt worden als alle schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemden. Over een paar weken kan het een individuele schuldeiser of aandeelhouder er niet meer toe leiden dat een bedrijf toch nog failliet gaat. Het reorganiserend vermogen van het bedrijf wordt hiermee vergroot. Het dwangakkoord zal een middel worden om herstructurering mogelijk te maken en de behoefte ontstaan op e werkbare akkoord regeling los van faillissement. 

Dit zijn de voorwaarden voor het akkoord:

  • Het bedrijf bevindt zich in een situatie waarin er aangenomen kan worden dat het bedrijf failliet zal gaan;
  • De schuldeisers en aandeelhouders worden ingedeeld in verschillende categorieën (klassen);
  • Schuldeisers en aandeelhouders mogen niet achteruit gaan op het akkoord.

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en backoffice software voor het opbouwen van een flexpool

Rechtstreeks contact binnen een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Nu nog geen professional nodig?

Wij helpen je graag vrijblijvend goed voor te bereiden voor de toekomst!

contact

Registreer je nu gratis!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image