Zelfstandigenaftrek

Zelfstandigenaftrek fors verlaagd vanaf 2021

De zelfstandigenaftrek voor zelfstandigen wordt sneller afgebouwd. Dat zijn het kabinet en de coalitiepartijen met elkaar eens geworden. In 2019 werden de coalitiepartijen en het kabinet het al eens met een versobering van ruim 2000 euro van de zelfstandigenaftrek in 2020. De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2021 in 10 stappen forst verlaagd naar 3240 euro.

Lees ook: "Dit weten we over besluit nieuw noodpakket 3.0 coronavirus"

Zelfstandigenaftrek 2021 verlaagd

De plannen voor de verlaging van de zelfstandigenaftrek maken deel uit van de begroting van 2021. De fiscale voorzieningen voor zelfstandigen staan al geruime tijd hoog op de agenda van diverse politieke partijen. Het CPB (Centraal Planbureau) adviseert het kabinet om de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen te minimaliseren.

Lees ook: "Versobering zelfstandigenaftrek ZZP'ers, ook MKB niet ongeschonden"

Doel versoberen zelfstandigenaftrek

Het kabinet wil meer gelijkheid voor werknemers en ondernemers. Bovendien wilt het kabinet hiermee de schijnzelfstandigheid onder ZZP’ers tegengaan. Er wordt al langer gewerkt aan een ZZP-dossier met maatregelen om de stevige groei aan ZZP’ers tegen te gaan. De commissie Borstlap werd aangesteld om onderzoek te doen en bracht begin 2020 een rapport uit met hun bevindingen.

Zaken zoals zelfstandigheid, arbeidsongeschiktheid, uurtarieven en pensioen werden in dit rapport belicht. De commissie deed aanbevelingen voor fundamentele stappen naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Een gedeelte van de opbrengst van de versoberde zelfstandigenaftrek, wordt gereserveerd voor andere stappen in het ZZP-dossier.

Lees ook: "Borstlap: "Kloof ZZP’ers en werknemers gevaarlijk voor economie"

Compensatie zelfstandigenaftrek

De verlaging van de zelfstandigenaftrek wordt de komende twee jaar enigszins gecompenseerd met het verhogen van de heffingskortingen. De heffingskortingen zijn bedragen die je van de belasting maf aftrekken. Eén van de heffingskortingen is de arbeidskorting. Met deze heffingskorting houdt De Belastingdienst de arbeidskorting in op de inkomstenbelasting die je moet betalen. 

ZEZ uitkering

Op zoek naar (tijdelijke) professionals?

Bouw je eigen flexpool en beheer ze in je persoonlijke web-based back office

Ik help je graag verder!

ZZP gezocht

Neem vrijblijvend contact met mij op

contact

Of registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image