ZEZ Uitkering

Extra steun voor zwangere ZZP’ers dankzij ZEZ uitkering

Voldoe je als ZZP'er in het jaar 2019 aan het urencriterium en heb je een kinderwens? Dan zou je wellicht in aanmerking kunnen komen voor de ZEZ uitkering. Hierdoor hoef je niet al je spaargeld aan te breken om rond te kunnen komen als het werk even stil ligt. Een ZZP’er moet in het jaar voor het begin van haar zwangerschapsverlof minimaal 1.225 uur hebben gewerkt in haar bedrijf.

Als ZZP’er heb je recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na de zwangerschap. De uitkering heeft de hoogte van het minimumloon dat momenteel staat op 1.615,80 euro per maand. Naast ZZP’ers, hebben ook meewerkende partners recht op de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). ZZP'ers kunnen tot twee weken voor de gewenste ingangsdatum een ZEZ uitkering aanvragen bij het UWV.

Uitgerekende datum

Als je op maandag 6 mei 2019 zwanger zou worden, ben je uitgerekend rond 1 februari 2020. Je loopt dan weinig risico om eerder te bevallen. De kans dat een vrouw voor 38 weken bevalt is heel klein. Volgens de statistieken bevallen de meeste vrouwen in week 41. De ZEZ uitkering moet wel minimaal vier weken voor de uitgerekende datum ingaan.


Wat als je eerder moet bevallen?

Als je onverhoopt eerder moet bevallen terwijl je gehoopt had om in 2020 te bevallen vanwege het urencriterium, heeft dit invloed op de ZEZ uitkering. Het recht op de uitkering blijft, echter vervalt de recht op een volledige ZEZ uitkering.

De ZEZ uitkering is de enige mogelijkheid tot financiële steun. Hoeveel uitkering je ontvangt is afhankelijk van hoeveel winst je hebt gemaakt.

Vanaf juli 2019 hoeven zwangere ZZP’ers geen zwangerschapsverklaring mee te sturen bij de aanvraag van de ZEZ uitkering. Zorg er in ieder geval wel voor dat je een zwangerschapsverklaring in je bezit hebt. Het UWV kan bij controle hier achteraf wel naar vragen. De verklaring kan aangevraagd worden bij de huisarts of verloskundige.
 

Aanvullende verzekering arbeidsongeschiktheid

Heb je als ZZP'er een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid (AOV) afgesloten? Dan ontvang je van deze verzekering vaak ook een uitkering bij zwangerschap. Dit heeft geen invloed op de ZEZ uitkering. Andersom heeft het mogelijk wel effect op de hoogte van het uitgekeerde bedrag van de verzekeraar. Vraag dit na bij de verzekeraar.

 

1ZZP voor en door ZZP'ers en freelancers

Het platform waar ZZP'ers en opdrachtgevers elkaar vinden zonder tussenkomst van dure tussenpartijen. Als ZZP'er is het gebruik van het platform en de mobiele applicatie gratis. Geniet van slimme urenstaten, de 1ZZP agenda, ZZP facturatie en factoring

Meer lezen over de voorwaarden van de ZEZ uitkering? Ga de kennisbankpagina 'ZEZ Uitkering'

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en back office software

Rechtstreeks contact met een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Ik help je graag verder

contact

Registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

 

Lees ook: 'Verplichte verzekering ZZP'ers
Lees ook: 'ZZP Rechtsbijstandsverzekering

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image