ZZP Basisverzekering


ZZP basisverzekering vanuit de overheid blijkt populair onder ZZP’ers

De verplichte ZZP basisverzekering staat al enige tijd ter discussie in de Tweede Kamer. Uit een onderzoek van ZZP Nederland is naar voren gekomen dat ruim negentig procent van de ZZP’ers positief gestemd zijn over een basisverzekering vanuit de overheid. De basisverzekering moet dekking bieden voor blijvende en volledige arbeidsongeschiktheid.

ZZP basisverzekering

Volgens de voorzitter van ZZP Nederland is het wel een voorwaarde dat de verzekering voor iedereen geldt. Daarnaast moeten de premies betaalbaar zijn voor alle zelfstandigen. Mocht een ZZP’er blijvend en onvolledige arbeidsongeschikt raken zou een zelfstandige recht moeten hebben op een basisverzekering.

Individuen mogen niet uitgesloten worden voor een dergelijke verzekering vanwege een risicovolle beroep of omdat ze te oud zijn. In het geval een zelfstandige een hogere uitkering wil of ook voor tijdelijke of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid verzekerd wil worden, zou hij of zij zich daarvoor moeten kunnen verzekeren.

Minder verzekerden

Door de groei van de platformeconomie, ookwel de ‘gig’ economy genoemd, voorspelde het Economisch Bureau van de ING vorig jaar dat er nog honderdduizenden tot een miljoen ZZP’ers bij zullen komen. Nederland telt momenteel ruim 1,3 miljoen zelfstandigen.

Steeds minder ZZP’ers verzekeren zich tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is voortgekomen uit de cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek. Uit de cijfers van 2011 blijkt dat ruim 23 procent van de ZZP’ers verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid (AOV) en in 2016 nog maar 16 procent. Door de hoge prijzen en de mate van dekking kiezen steeds meer zelfstandigen ervoor om zich dus niet of minder te verzekeren.

Kosten verzekering

Momenteel zijn veel ZZP’ers kwetsbaar door zich niet te laten verzekeren. Echter werkt het systeem zo dat, hoe meer ZZP’ers zich verzekeren, hoe lager de premie wordt. Als een ZZP’er momenteel in de bijstand terecht komt, draait de betalende burger op voor de kosten van de bijstandsuitkering.

Het verschilt per ZZP’er en beroep wat te behappen is qua maandelijkse kosten voor een basisverzekering. De maandelijkse premies zouden verder omlaag moeten. Meer in de richting van €50,- tot €100,- per maand in plaats van €100,- tot €200,- per maand.

Vrijheid in keuze verzekering

ZZP belangenorganisaties geven aan dat de verplichting van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) onverstandig is. De vrijheid in keuze blijft belangrijk.

Veel ZZP’ers zijn op andere manieren al bezig om buffers op te bouwen in de vorm van broodfondsen, eigen huis en spaargeld.

Bron: RTLZ.nl

 

1ZZP collectieve verzekering

1ZZP is in gesprek met verzekeraars om als collectief de ZZP'er te kunnen verzekeren tegen lagere premies en een goede dekking. Wil je ook profiteren van de collectieve verzekering? Het gebruik van alle functionaliteiten van het all-in-one ZZP platform is gratis voor ZZP'ers. Meld je nu gratis aan en ontvang gratis ZZP opdrachten. 

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen of op zoek naar ZZP'ers?

Lees hoe het werkt en registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Lees ook: Verplichte verzekering ZZP'ers

Lees ook: ZZP Rechtsbijstandsverzekering

Lees ook: Uniek en toegankelijk ZZP platform zorgt voor verbinding

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image