ZZP verzekeringen

Het aantal ZZP ondernemingen in Nederland blijft stijgen. De vrijheid van het ondernemen en de aantrekkelijke uurtarieven zijn vaak de genoemde redenen om de overstap te maken naar het ondernemerschap. De stap naar het ondernemerschap brengt flink wat verantwoordelijkheden en risico’s met zich mee. Verzekeringen kunnen je in veel gevallen beschermen tegen de risico's. 

Risico’s in kaart brengen

Per beroep bestaan er verschillende risico’s. Voor sommige ZZP beroepen hoef je je niet uitgebreid te laten verzekeren. Een voorbeeld hier van is een ZZP webdeveloper. Terwijl het als ZZP verzorgende IG wellicht wel verstandig kan zijn om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als ZZP’er/freelancer ben je immers zelf verantwoordelijk voor de financiële schade die je onderneming loopt. We hebben de belangrijkste verzekeringen voor je opgesomd.

 

Lees ook: 

Massaal verzet verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP'ers

Zie ook: 1ZZP kennisbank

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Zoals eerder aangegeven loop je bij sommige beroepen een verhoogd risico voor wat betreft de aansprakelijkheid. Voorbeelden zijn de ZZP Verpleegkundige of ZZP Helpende. Maar ook adviserende beroepen lopen een verhoogd risico zoals een ZZP Boekhouder. Binnen deze beroepen kunnen fouten flink bestraft worden en is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BVA) aan te raden.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermd je tegen de financiële schade die je aanricht bij een ander bedrijf. Voorbeeld: Je gaat aan de slag bij een opdrachtgever. Bij binnenkomst loop je per ongeluk met je materiaal tegen een dure vaas aan. De vaas breekt. Met de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt de financiële schade van de vaas vergoed door de verzekeraar en hoef je dit niet (geheel) uit eigen zak te betalen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het kan zijn dat je als zelfstandige geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je financiële huishouding. Vanuit de overheid bestaat er geen vangnet voor ZZP’ers en ondernemers. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) beschermd je bij ziekte of een ongeval. Je ontvangt maandelijks een uitkering van de verzekeraar wanneer jij niet in staat bent om te werken en inkomen te genereren.

Rechtsbijstandsverzekering

Zoals eerder vermeld ben je zelf volledig verantwoordelijk voor je eigen onderneming. Het kan zijn dat je met jouw bedrijf in een juridisch conflict raakt. De kosten voor een advocaat kunnen flink oplopen. Een advocaat kost al snel tussen de 150 en 300 euro per uur. Een gang naar de rechter is in sommige gevallen onvermijdelijk waardoor het aantal uren werk van een advocaat verder op kan lopen. De rechtsbijstandsverzekering biedt je juridische hulp zonder volledig de kosten te hoeven te betalen voor een advocaat. Lees eerst goed de voorwaarden van de rechtsbijstandsverzekering. Je kan geen gebruik maken van de rechtsbijstandsverzekering als het juridisch conflict binnen 3 maanden ontstaat na afsluiten van de verzekering. Ook kan je er geen gebruik van maken als het om een oude conflict gaat.

Inboedelverzekering

Er zijn ZZP’ers die vanuit een kantoor ruimte hun werkzaamheden verrichten. Jaarlijks krijgen duizenden ondernemers te maken met schade door storm, brand of inbraak. Veel ondernemers vinden het niet nodig om een inboedelverzekering af te sluiten omdat het risico op schade klein is. Echter is de financiële schade door storm, brand of inbraak heel hoog. De inboedelverzekering is een relatief goedkope verzekering die je beschermd tegen de hoge kosten door storm-, brand- of inbraakschade.

Collectieve rechtsbijstandsverzekering

1ZZP is met verzekeraars in gesprek voor collectieve rechtsbijstandsverzekeringen. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en mee genieten van de velen voordelen van 1ZZP. De registratie en gebruik van 1ZZP is voor de ZZP'er volledig gratis. 

 

Lees ook: "ZZP'ers mogen collectieve afspraken maken van ACM"

Lees ook: "Nieuwe ZZP wet: Vervanger voor wet DBA krijgt steeds meer vorm"

Lees ook: "Massaal verzet verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering"

Lees ook: "Uniek en toegankelijk platform zorgt voor verbinding"

Lees ook: "Als ZZP'er een werktuimte thuis, externe kantoor of flexwerkplek"

 

ZEZ uitkering

Ook collectief verzekeren?

 Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image