Krappe Arbeidsmarkt

ZZP’er wint van uitzendkrachten

De werkloosheid in Nederland ligt op dit moment heel laag. Dit betekent een flinke krapte op de al krappe arbeidsmarkt. In voorgaande decennia profiteerde uitzendbureaus met hun uitzendkrachten het meest van de krapte op de arbeidsmarkt. Echter hebben uitzendkrachten er inmiddels een concurrent bijgekregen. ZZP’ers winnen momenteel marktaandeel ten opzichte van uitzendkrachten. Uitzendbureaus zijn hierdoor genoodzaakt hun verdienmodel aan te passen.

Krappe arbeidsmarkt

Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau is gebleken dat de lonen van arbeidskrachten niet harder stijgen dan die van werknemers met een vast contract. De zelfstandigen worden op dit moment meer ingezet om de economie draaiende te houden.

Met de komst van de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) die per 1 januari in gaat, worden arbeidskrachten ook nog eens duurder. Dit vanwege de hogere premies die betaalt moeten worden over tijdelijke krachten. Door de krappe arbeidsmarkt en de Wet Arbeidsmarkt in Balans, verwacht het ING een verdere verschuiving van uitzendkrachten naar ZZP’ers.

“De impact van de WAB is voor onze klanten nog niet echt duidelijk. Veel inlenende bedrijven denken dat het iets is voor de uitzendbranche en beseffen niet dat zij uiteindelijk voor de rekening opdraaien.” Chris Baelemans, Welten

krappe arbeidsmarkt

 

ZZP’ers aantrekkelijk voor economie

De uitzendbureaus hebben het zwaar te verduren door de opkomst van ZZP’ers. Bemiddelingsplatformen spelen hier handig op in. Flexibele arbeid wordt duurder door de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Het verdienmodel van uitzendbedrijven komt hierdoor onder hevige druk te staan.

Daarentegen zijn zelfstandigen flexibel in het aanpassen en het bepalen van het uurtarief. In betere economische tijden kan de ZZP’er eenvoudig het aantal werkbare uren en het uurtarief verhogen. In minder gunstige economische tijden kan deze groep het uurtarief eenvoudig verlagen en minder uren gaan werken. Dit maakt ZZP’ers veel aantrekkelijker voor de economie.

“De uitzendsector heeft een groot probleem: het kan zijn dienstverlening niet goed verkopen. In slechte tijden moeten ze de tarieven verlagen, met lage marges tot gevolg. In goede tijden weliswaar hoge volumes, maar nog altijd lagere marges. Als sector zijn we door de grote concurrentie en een gebrek aan regulering niet bij machte om ons tegen de inlenende bedrijven uit te spreken.” Tom Sijpestijn, Flexspecialisten

Krappe arbeidsmarkt 3

Ongunstige onderhandelingspositie uitzendbureau

De onderhandelingspositie van de uitzendbureaus is momenteel minder gunstig. Blijkt uit het onderzoek van de ING. Eén van de redenen is dat bedrijven geen hoger uurloon voor uitzendkrachten willen betalen. Voorheen deden uitzendbureaus zaken met de afdeling Human Resources. Hedendaags gebeurt dit vaak met de afdeling inkoop.

De afdeling inkoop heeft de opdracht om producten tegen het laagst mogelijk tarief in te kopen. Daar waar voorheen een dienst werd ingekocht, betreft dit nu een homogeen product. Het gaat dan voornamelijk om grotere bedrijven. Vaak ook internationale bedrijven. Deze bedrijven zijn voor de uitzendbureaus de belangrijkste bedrijven in de markt.

In de afgelopen tien jaar zijn er een kwart meer uitzendbureaus bijgekomen. Samen met de komst van de ZZP’ers zorgt dit ervoor dat de onderhandelingspositie van de uitzendbureaus minder gunstig zijn door toename van concurrentie.

Verdienmodel uitzendbureaus aanpassen

Het is dus duidelijk dat ZZP’ers zorgen voor een hevige druk op het verdienmodel van de uitzendbureaus in Nederland. Uitzendbureaus moeten zich opnieuw uitvinden, aldus Akkerman.

Akkerman zegt: “Dat kan je maar één keer doen, anders verlies je de slag. De behoefte aan een flexibele schil bij bedrijven zal, ondanks dat het duurder wordt, niet verdwijnen. Uitzenders kunnen hierop inspringen door zich toe te leggen op het ontzorgen van de flexibele schil bij bedrijven. Bijvoorbeeld door de gehele HR-dienstverlening – van inrichting en bemiddeling tot coaching – van de gehele flexibele schil op zich te nemen. Dit betreft dus niet alleen uitzendkrachten, maar ook oproepkrachten, zzp’ers en werknemers met een tijdelijk dienstverband.”

Bron: ING

ZEZ uitkering

Het gratis all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Boek nu de eerste maand gratis en zonder verplichtingen jouw ZZP'ers!

Registreer je nu. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image