Bedrijfsaansprakelijkheid

Als zelfstandige en eigenaar van een bedrijf heb je diverse risico’s als je het hebt over bedrijfsaansprakelijkheid. Denk aan toegebrachte schade aan eigendommen van een ander of schade aan andere personen. Als opdrachtnemer ben je verantwoordelijk voor de aansprakelijkheid, de schade die is ontstaan door jouw handelen. Een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) geeft je een ruime dekking en is betaalbaar. Vergelijk het met een Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren (AVP) ofwel WA verzekering. Allereerst is het goed om te weten dat er twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen zijn.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Het is belangrijk om twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen te onderscheiden. De twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen zijn:

  1. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB);
  2. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een WA-verzekering voor bedrijven. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is in het leven geroepen om schade ten gevolge van de beroepsuitoefening (gedeeltelijk) te dekken. In dit artikel gaan we verder met de AVB.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je als ZZP'er volledig of gedeeltelijk verzekerd de schade die jij of één van de werknemers per ongeluk aanricht aan anderen. Dat kan schade of beschadiging zijn aan materiaal of roerende goederen. Dit kan ook fysieke (letsel) schade zijn aan een ander. Als eigenaar van een bedrijf kan het dus voorkomen dat je als ondernemer aansprakelijk wordt gesteld voor je werk of het werk van de werknemer. Schadeclaims kunnen behoorlijk in de kosten gaan lopen. Afhankelijk van je beroep kan het verstandig zijn om het risico af te dekken door middel van een AVB. Als bedrijf en ZZP'er doe je er daarnaast goed aan om goede algemene voorwaarden op te laten stellen door een jurist.

Wat dekt de bedrijfsaansprakelijkheid?

De dekking van de AVB is afhankelijk van de verzekeraar waarmee je in zee gaat. In grote lijnen dekt de verzekering de schade die aan personen of zaken zijn veroorzaakt door de ZZP'er tijdens de werkzaamheden en uitvoering van een opdracht. Daarnaast worden ook de kosten (gedeeltelijk) gedekt voor de schade of letsel dat veroorzaakt is door een product van het bedrijf of ZZP'er. Ook schade opgelopen in het gebouw van een bedrijf worden (gedeeltelijk) gedekt. Een particuliere WA-verzekering dekt niet de schade die is toegebracht tijdens de werkzaamheden van een opdracht of geleden door een product van de ondernemer.

Is een AVB verplicht?

Er zijn opdrachtgevers en bedrijven die als eis stellen dat je als ZZP'er en ondernemer verzekerd bent voor aansprakelijkheid. Vanuit de regel- en wetgeving is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Voor een ZZP striptekenaar zal een AVB niet direct noodzakelijk zijn, echter zijn er ook risicovolle beroepen waarbij het raadzaam is om dit wel af te sluiten. Denk aan beroepen in de bouw, zorg of juridische sector.

Voorbeelden van aansprakelijkheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje en lijkt in sommige gevallen niet in eerste instantie jouw schuld. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden geschetst: 

  • Je bent freelance kok en de tand van een gast breekt af door een harde specerij in het gerecht;
  • Je bent ZZP nagelstyliste je laat oer ongeluk een potje verd over de kleding van de klant vallen;
  • Je accountmanager rijdt naar een opdrachtgever en krijgt onderweg een auto ongeluk;
  • Je bent ZZP vrachtwagenchauffeur, je werkt in de transport en je stoot een kostbare vaas om tijdens het afleveren van een grote bestelling;
  • Het reclamebord van je bedrijf waait weg door een storm en beschadigd een geparkeerde auto.

Kosten AVB

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet heel kostbaar. De hoogte van de premie is vaak afhankelijk van:

  • Het soort beroep;
  • Het soort bedrijf; 
  • Je jaaromzet. 

Daarnaast moet je rekening houden met je eigen risico. De hoogte van het eigen risico is eveneens afhankelijk van dezelfde voorgaande factoren. Gemiddeld kost een AVB zo'n 8 euro per maand.


Adviezen

Overweeg je om een AVB af te sluiten of voer jij als ZZP'er een risicovolle beroep uit, laat je dan door een deskundige goed informeren. In sommige gevallen is het lastig te bepalen of de schade is toegebracht tijdens de werkzaamheden van het bedrijf of juist in privé aangelegenheid. Sluit dan ook altijd een WA verzekering af. Meestal krijg je korting op de AVB als je al bij de verzekeraar een WA verzekering hebt lopen. Op deze manier ben je in beide gevallen gedekt voor aansprakelijkheid. Laat je daarnaast goed informeren over wat er wel en wat er niet verzekerd is en bepaal of de verzekering voldoet aan de mogelijk risico's die je met jouw bedrijf kunt oplopen.

 

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen of op zoek naar ZZP'ers?

Lees hoe het werkt en registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image