Economische

Dit is er tot nu toe bekend over de economische gevolgen coronavirus

De Europese economie ging nog nooit zo hard onderuit als deze maand. De teruggang is te zien in de inkoopmanagersindex van de eurozone. In februari was de index nog 51,8 (50 of hoger geeft economische groei aan). In maart ging de index omlaag naar 31,3. Ook de aandelenkoersen zijn de afgelopen weken flink gedaald en de beurzen laten wisselvallige cijfers zien.

Economische gevolgen

Het was te voorspellen dat de uitbraak van de coronavirus economische gevolgen met zich mee zou brengen. In Europa zijn er flinke maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus te vertragen.

Burgers mogen enkel nog voor noodzakelijke gevallen naar buiten. Daarnaast zijn dienstverleners zoals de horeca op slot gegooid. Maar ook de detailhandel, uitzendbureaus en reisbranche krijgen rake klappen. Deze sector is goed voor 70 procent van de economie en zorgde lang voor economische groei.

Consumenten hadden meer te besteden en het consumentenvertrouwen was hoog, waardoor er meer geld werd uitgegeven.

Ook de industrie ondervindt de consequenties van de corona-crisis. De auto-industrie krijgt te maken met fabriekssluitingen. De productie stagneert omdat consumenten geen auto’s meer kopen. Experts verwachten dat de index in deze sector verder zal dalen.

Aandelenbeurzen onderuit

De aandelenbeurzen maken een wisselvallige periode mee. De laatste keer dat de beurzen dermate wisselvallig waren stammen uit de tijd van de financiële crisis van 2008. Iedere dag zijn er flinke koersbewegingen. De wereldindex voor aandelen staat dit jaar op een verlies van 25,9 procent.

Er heerst veel onzekerheid betreffende economische gevolgen van de corona-crisis. Daar komt bij dat de ruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië over productiebeperkingen de olieprijs doet dalen. De daling van de olieprijs zorgt voor nog meer onzekerheid.

Hierdoor doen beleggers liever minder risicovolle beleggingen. Deze groep verschuift zich naar staatsobligaties. Echter zijn er ook beleggers opgedoken die op zoek zijn naar relatief ‘goedkope’ aandelen.

Huizenmarkt

Het is vooralsnog niet te voorspellen wat de effecten zullen zijn van de coronavirus op de huizenmarkt. Meerdere factoren spelen daarbij een rol. De prijzen binnen de huizenmarkt zouden zomaar verder kunnen stijgen. Echter is niets zeker. Hieronder enkele voorbeelden;

Stijging woningprijzen
  • De schaarste op de huizenmarkt neemt verder toe als er door de coronavirus minder nieuwe woningen gebouwd worden. Dit kan de prijs verder opdrijven.
  • Mocht de hypotheekrente verder dalen, betekent dit dat kopers in principe meer kunnen lenen en een duurder huis kunnen kopen. Het is niet zeker dat de rente in deze corona-crisis verder daalt. Er zijn signalen van een lichte stijging.
Daling woningprijzen
  • Het kan lastiger worden voor consumenten om een woning te kopen doordat bedrijven financiële schade oplopen. Financiële schade kan resulteren in gedwongen ontslagen of faillissementen. Een logisch gevolg is dat consumenten geen woning kunnen kopen en hierdoor de vraag afneemt.  
  • Voor de woningmarkt is vertrouwen een belangrijk onderdeel. Het virus kan zorgen voor minder vertrouwen in de woningmarkt. Hierdoor kunnen grote aankopen zoals een woning worden uitgesteld. Een terugval van de vraag kan de prijs naar beneden trekken.

Afname consumentenvertrouwen

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat het consumentenvertrouwen is afgenomen. Dit is geen gunstige voorspelling. Consumentenvertrouwen is, zoals eerder aangegeven, belangrijk voor de economie.

Consumenten met weinig vertrouwen geven minder snel geld uit. Men spaart liever voor een buffer in onzekere tijden. Dit gebeurde jarenlang na de financiële crisis van 2008. Over de duur van de corona-crisis valt nog weinig te zeggen. De verspreiding van het virus is over de hele wereld nog steeds in volle gang. Mochten meer landen op slot gaan resulteert dit in verdere economische gevolgen. 

ZEZ uitkering

Ontvang als ZZP'er gratis ZZP opdrachten.

Bouw als opdrachtgever een eigen flexpool zonder de hoge kosten van een bemiddelaar maar wel met de voordelen van de backoffice van een bemiddelaar.

 

Registreer je nu of neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image