Gig

Revolutie arbeidsmarkt door gig economie

De gig economie zorgt voor een flinke verschuiving op de arbeidsmarkt. Wat drie jaar geleden nog op een hype leek, levert nu kopzorgen bij het kabinet. Want werknemers nemen steeds vaker ontslag om vervolgens hun geluk te beproeven in het ondernemerschap. Resultaat, 1,4 miljoen ZZP’ers in 2020. De vrijheid van het ondernemen en de belastingvoordelen blijken één van de grote redenen tot deze omschakeling. De omschakeling lijkt vreemd. Jarenlang leek de mens het belangrijk te vinden om juist een vorm van vastigheid te hebben. Echter met de komst van de demografische doelgroep Millennials veranderen tijden en de denkwijze van de mens. Wie zijn deze Millennials en waar komt de term gig economie oorspronkelijk vandaan?

Gig vanuit de VS

Het was niet voor iedereen weggelegd om als ZZP’er of ondernemer aan de slag te gaan. Dit vraagt namelijk om specifieke eigenschappen. Denk aan focus, ondernemerschap, acquisitie, administratieve vaardigheden en goed kunnen coördineren.  

Een gat in de markt dachten platformen als Uber, Airbnb en Deliveroo. De gig economie is oorspronkelijk overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en ontstaan door eerder genoemde bedrijven. Nog altijd is de VS voorloper op dit gebied.

Lees ook: “Uniek en toegankelijk platform zorgt voor verbinding” 

Inmiddels kunnen we in Nederland concluderen dat er eveneens een verschuiving plaatsvindt. Met marktplaatsen zoals 1ZZP.nl dat zelfstandigen en bedrijven bij elkaar brengt zonder tussenkomst van dure tussenpartijen.

Voor een schamele 5 procent fee kan een opdrachtgever onbeperkt ZZP’ers boeken vanuit alle beroepen en sectoren. Hiermee lijkt de tijd van de uitzendbureaus, die extra kosten van gemiddeld 15 euro per uur doorberekenen, voorbij.

“Wij geloven in een open en transparante markt waar er een eerlijke prijs betaald word voor een ZZP’er en er minder aan de strijkstok blijft hangen” aldus Carlos Daal van 1ZZP.nl.

Deeleconomie

Verwant met de gig economie is de deeleconomie. Een deeleconomie waarin eigendom minder belangrijk wordt dan toegang. Toegang tot een platform waarin men zoveel mogelijk “gig’s” naar binnen kunnen slepen.

Waarvan men ooit dacht dat het idealistisch was. Niet zaken doen met tussenpartijen of bedrijven maar op een persoonlijke manier. Terug in de geschiedenis van ‘de bakker op de hoek’. SnappCar het delen van een auto. Airbnb voor het delen van je woning. Uber voor direct, snel en goedkoop jezelf te verplaatsen van a naar b.

Direct zaken doen met de eindgebruiker. Dat willen we. En dan het liefst zoveel mogelijk cash daarvoor ontvangen. Minder aan de strijkstok laten hangen. Met name de Millenials hebben een grote behoefte aan vrijheid en geld verdienen.

Millenials

Er bestaat geen specifieke definitie van de Millennial. Millennials zijn demografische doelgroepen geboren tussen het jaar 1981 en 2000. Hun ouders zijn meestal van de babyboomgeneratie (1945-1960) of van de generatie X (1961-1981).

Uit onderzoek blijkt dat circa 1,8 miljard Millennials op de aardbodem rondlopen. Zij zijn vaak tussen 22 en 37 jaar oud. Van deze groep woont maar liefst 86 procent in opkomende landen. Het grootste gedeelte woont in China. Daar zijn de Millennials met maar liefst 20 procent vertegenwoordigd.

Online is de wereld die de Millennial het beste kent. Digitalisering van de maatschappij heeft deze groep dan ook geen problemen mee. Ze bekijken gemiddeld 160 keer per dag hun mobiel en zitten gemiddeld 56 uur per week online. Iets meer dan de helft controleert ook ’s nachts hun mobieltje.

Waar de babyboomgeneratie en generatie X het belangrijk vindt om producten te verzamelen. Vind de Millennial het vooral belangrijk om ervaringen op te doen. Duurzaamheid en milieu is voor deze groep belangrijk, echter vliegen zij wel vraag de wereld over.

Omdat deze groep graag ervaringen op doet en van de vrijheid geniet. Vormen zij de ideale generatie om als ZZP’er aan de slag te gaan. Waar vraag is, is aanbod. En voilà, het ontstaan van de gig economie wordt op deze manier verklaard.

Niet alleen voor Millennials

De gig economie is dus ontstaan door de Millennial. Echter zie je steeds vaker dat ook de generatie x gebruik maakt van platformen zoals dat van 1ZZP.nl. Banen maken plaats voor projecten: zelfstandig ondernemers vervangen de vaste medewerkers.

Technologie zorgt ervoor dat vraag en aanbod eenvoudig te matchen is. Individuele competenties worden gekoppeld aan specifieke eisen voor een project, tijdelijke of langdurige opdracht. Een groot voordeel van een gigger ofwel ZZP’er is, dat de ZZP’er vaak veel kennis en ervaring van andere bedrijven meeneemt naar jouw bedrijf.

De gig economie is de toekomst.


Kopzorgen voor kabinet

Verlaging van de zelfstandigenaftrek, de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, vervanger voor de wet DBA. Enkele voorbeelden van maatregelen die het kabinet wilt nemen om wildgroei naar het ondernemersschap en ZZP tegen te gaan. Het kabinet geeft zelf aan dat ZZP'ers een verhoogd risico lopen voor de samenleving. 

ZZP'ers denken daar anders over. Zij vinden zichzelf geen gevaar voor de samenleving maar juist een extra toevoeging. Uit maar liefst 1.000 ondervraagde ZZP'ers blijkt dat zij denken dat het kabinet de plannen juist wilt doorvoeren omdat er te weinig geld in de schatkist beland. Er is geen sprake van wildgroei, veel ZZP'ers zijn in eerste instantie door de kredietcrisis noodgedwongen het ondernemerschap ingedoken. De meeste zijn hier achteraf blij mee. 

 

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en back office software

Rechtstreeks contact met een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Ik help je graag verder

contact

Registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image